Špidla (ČSSD): Vládní plán na důchodovou reformu se hroutí

30.03.2011 5:27

Demografický expert Tomáš Kučera v dnešním vydání Hospodářských novin potvrzuje to, na co jsem upozorňoval již v minulosti.

Špidla (ČSSD): Vládní plán na důchodovou reformu se hroutí

Totiž, že současná vládní koalice při přípravě svého hlavního „taháku" - důchodové reformy - nevychází z dostatečně kvalitních analýz. Velmi bych ocenil, kdyby ze současného zmatečného návrhu reformy penzí, která v mnohém připomíná spíše reformu daňovou, vláda upustila a začala na úrovni všech parlamentních stran hledat nutný konsenzus.
 
Je evidentní, že původní vládní záměr důchodové reformy se hroutí, neboť vládní představitelé vypouštějí na veřejnost jakési zkušební balonky, podle nichž následně korigují další změny. Takový amatérský přístup, za kterým se podle mého názoru neskrývá nic jiného, než privatizace průběžného pilíře penzí, považuji za extrémně nebezpečný.
 
Jednotliví představitelé sociální demokracie dlouhodobě vyzývají vládu i premiéra Nečase k vyvolání jednání u kulatého stolu. Jsem silně přesvědčen, že jsme schopni naleznout takové řešení, které zajistí dlouhodobé důchodové nároky občanů a zároveň bude schůdné pro všechny významné strany politického spektra napříč tak, aby nebylo nutné konečnou podobu důchodové reformy měnit v dalších volebních obdobích.
 
Tomáše Kučery si osobně velmi vážím a jeho znepokojení nad prací Nečasovy vlády považuji za velmi významný signál k tomu, aby vláda přehodnotila dosavadní zbrklé úskoky. Pokud by vláda od začátku vycházela ze špatných prognóz a čísel, mohly by být napáchány daleko větší škody, než kdyby se žádná reforma neuskutečnila.
 
Vladimír Špidla, bývalý premiér za ČSSD

Více:
Seďa (ČSSD): Důchodová reforma. Komu ku prospěchu?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.