Šrámek (ANO): Chile je ekonomicky jednou z nejrozvinutějších zemí Jižní Ameriky

09.12.2015 13:02

Místopředseda Zahraničního výboru Sněmovny Pavel Šrámek (ANO) se společně s předsedou výboru Karlem Schwarzenbergem a několika dalšími poslanci zúčastnil parlamentní delegace Zahraničního výboru do Chile.

Šrámek (ANO): Chile je ekonomicky jednou z nejrozvinutějších zemí Jižní Ameriky
Foto: ANO
Popisek: Pavel Šrámek

Kromě jednání s několika ministry, předsedou parlamentu byl hlavním bodem programu podpis mezivládní dohody proti zamezení dvojího zdanění.

Tato smlouva, která bude mít významný vliv na obchodní a především investiční spolupráci firem České republiky a Chile, se připravovala téměř 7 let. Česká republika je z hlediska své hospodářské a exportní orientace velmi svázána s EU. Evropské země tvoří téměř 80% našeho zahraničního obchodu, obchod s Německem pak dosahuje 33%. Tato až téměř závislost na EU není dle mého názoru dlouhodobě udržitelná a z hlediska snižování rizik je třeba naši zahraniční hospodářskou politiku více diverzifikovat.

"Země Jižní Ameriky byly v meziválečném období Československa našimi silnými obchodními partnery a tato setrvačnost částečně pokračovala i v minulém režimu. V posledních 25 letech naší novodobé historie jsme bohužel tyto trhy opouštěli a až příliš se zaměřili na EU. Chile je ekonomicky jednou z nejrozvinutějších zemí Jižní Ameriky a může být vedle největšího trhu, Brazílie, jakousi branou do ostatních zemí. Podpis mezivládní dohody má tedy zásadní význam a může být vnímán jako jasný signál, že Českou republiku tento region skutečně zajímá. Smlouvu nyní čeká projednávání a ratifikace v parlamentech obou zemí. Zpravodajování dohody v našem parlamentu jsem se ujal já osobně a jsem přesvědčen, že bude velmi brzy ratifikována," dodává Pavel Šrámek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…