Staněk (ODS): Vzdělávací centrum pro hasiče v Hradci Králové? Ano

08.10.2013 11:30

Jedno rčení praví, že bůh nemůže být všude, proto stvořil hasiče. A já bych rád dodal - kam nemůže čert, tam kromě ženské nastrčí věci neznalého politika a nesmyslnou byrokracii.

Staněk (ODS): Vzdělávací centrum pro hasiče v Hradci Králové? Ano
Foto: pavelstanek.cz
Popisek: Poslanec za ODS Pavel Staněk

Podobně tomu bylo i v případě plánu na vytvoření Akademie Integrovaného záchranného systému na území letiště v Hradci Králové, jehož příprava byla v listopadu 2010 na pokyn tehdejšího ministra vnitra Radka Johna zastavena.

Naše země je proto zřejmě posledním státem EU, která celorepublikové vzdělávací, výzkumné a výcvikové středisko nemá. Myšlenka na jeho zřízení ale nevyhasla. Jsem přesvědčen, že je stále šance projekt realizovat. Právě teď, v době předvolební si musíme záměr připomenout a pokusit se získat pro něj podporu.

Hlavním cílem projektu je vytvoření potřebné centralizované infrastruktury pro jednotný celostátní systém vzdělávání a výcviku složek integrovaného záchranného systému, tedy hasičů, záchranářů a policistů. Výstavba výcvikového areálu by umožnila jejich trénink v podmínkách, které by odpovídaly reálným krizovým situacím.

Vybudováním Akademie Hasičského záchranného sboru ČR by také došlo k vytvoření infrastruktury nezbytné pro dosažení potřebné úrovně odborné přípravy v oblasti krizového řízení a havarijního plánování ve státní a místní správě, zefektivnění řízení a koordinace integrovaného záchranného systému, zvýšení účinnosti prevence přírodních, technologických a bezpečnostních rizik a zdokonalení koordinace reakce na krizové situace a mimořádné události.

Co tedy musíme udělat, aby se věci daly opět do pohybu? Projekt byl součástí Integrovaného operačního programu 2007 – 2013 (IOP), který jako jeden z programů na využívání strukturálních fondů EU v ČR schválila v prosinci 2007 Evropská komise (!). Projekt měl být realizován v režimu tzv. velkých projektů a v IOP na něj byla připravena částka bezmála 75 mil. EUR, z čehož až 85 % by mělo být uhrazeno ze strukturálních fondů Evropské unie. Nyní musíme projít položku po položce a věci, které během doby od zastavení projektu zastaraly, upravit a následně celý projekt opět postoupit ke schválení. Což je sice zdlouhavé, ale ne nemožné.

Jedna z věcí, která by se v projektu mohla změnit, je nabídnout objekt také ke komerčnímu využití. Jak ubytovací prostory Akademie (v Hradci Králové stále není dost ubytovacích kapacit), tak i samotný polygon, jistě své využití najdou.

Pokud se projekt přizpůsobí době a tedy i omezeným finančním prostředkům, tj. zeštíhlí, zdroje se jistě naleznou. Už jen tím, že dojde k integraci a koncentraci všech zásahových složek z celé republiky do jednoho objektu. Odpadnou tak minimálně náklady na cestování členů IZS do zahraničí. Stejně tak může dojít k prodeji nevyhovujících současných objektů jako nepotřebného majetku státu, což jistě přinese také slušnou porci financí. No a konečně, je třeba projekt připravit na posouzení úředníků v Bruselu. Když už zde jednou dostal zelenou, nebude snad problém získat druhou šanci. Jen chtít. Čeští záchranáři by si to určitě zasloužili.

JUDr. Pavel Staněk, MBA

  • ODS
  • advokát ,člen OR ODS Hradec Králové
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Staněk- profil

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…