Stanislav Křeček: Rozhodně není pravdou, že by klesl počet těchto stížností

24.06.2022 20:51

Projev na 26. schůzi Senátu 24. června 2022 k Souhrnné zprávě o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2021

Stanislav Křeček: Rozhodně není pravdou, že by klesl počet těchto stížností
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Dobré dopoledne, dámy a pánové.

Zprávu jste obdrželi všichni, takže dovolte, abych upozornil jenom na některé nejdůležitější skutečnosti, abych neopakoval to, co jste si měli možnost přečíst. My jsme za minulý rok obdrželi necelých 8000 podnětů, 7988. K tomu je ovšem třeba říct, že k dnešnímu dni, je necelá polovina roku, už máme 15 tisíc takovýchto podnětů. Naprostá většina jich je ovšem z doby covidové pandemie. Jak slyším, že se opět blíží další covidová pandemie, patrně se toto může opakovat. Je vidět, že lidé se obracejí na nás v řadě těchto věcí. 70 procent těch podnětů bylo v naší působnosti, je to vysoké číslo i ve srovnání s ombudsmanskými úřady v jiných zemích, kde se lidé obracejí s nejrůznějšími věcmi. 70 procent jsme mohli tedy projednávat.

Zahájili jsme 840 šetření. Zjistili jsme, že v 633 případech došlo ze strany úřadu k pochybení. Je to více než jedno pochybení denně. Je vidět, že občané si nejen mohou stěžovat, ale že si také stěžují oprávněně. Že prostě ty důvody ke stížnosti samozřejmě mají. V naprosté většině případů nám potom úřady daly za pravdu. Pouze v 17 případech setrvaly úřady ve svých názorech, odmítly náš názor, neupravily to své chování nebo jednání, tak jak my jsme doporučovali, protože my nerozhodujeme, my jenom říkáme, jak si to představujeme. Jen v 17 případech setrvaly úřady ve svém názoru. Pak jsme použili naší sankce, která je pouze v tom, že upozorníme nadřízený úřad nebo věc zveřejníme.

V naprosté většině se na nás lidé obracejí už dlouhodobě ve věci sociálního zabezpečení, to znamená důchodů, různých sociálních dávek a podobně. Náš důchodový systém je složitý a stále se nedaří lidem vysvětlit všechny věci, které s tím souvisí, proto se obracejí na nás. Druhý nejpočetnější případ se týká stavebnictví v širokém ohledu. To znamená zápisy do katastru nemovitostí, černé stavby, sousedské vztahy a podobně. To je dlouhodobě náš druhý největší počet stížností. Z tohoto hlediska zjistíme rozpaky, sledujeme přípravu stavebního zákona, který podle našeho názoru tyto věci příliš nezjednoduší. Nevede cesta k tomu, aby těch stížností nebo těch podnětů bylo méně.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25849 lidí

Věnovali jsme se celé řadě zákonodárných iniciativ nebo předpisů, dali jsme připomínky celé řadě zákonů. Stavební zákon, příprava dětského omubdsmana. Dětský ombudsman se opět vrací k vám. Budete se jím opět zabývat. Opět se nás to velice dotýká.

V létě jsme vydali první monitorovací zprávu o rovném zacházení. Národní institut má sledovat rovné zacházení, kromě naší ombudsmanské práce, kde popisujeme kritéria pro problematiku vzdělávání, rovného odměňování žen a mužů a další procesní otázky. Sešel jsem se minulý čtvrtek s Evropskou komisí, navštívila nás Evropská komise, právě ve věci vzdělávání romských dětí. Společně jsme konstatovali, že ta situace se nezlepšuje. Ale spíše tedy zhoršuje.

S určitými rozpaky zjišťuji, nebo jsem byl informován, že část romských organizací poslala některým z vás výzvu, aby tato zpráva nebyla přijímána. Bohužel, nejen že to vzbuzuje určité rozpaky, ale ten dopis je založen na řadě nepravdivých skutečností. Nebyla nikdy podána žádná stížnost Evropské komisi. Evropská komise není místem, kde by si lidé stěžovali na českého ombudsmana.

Neklesá počet stížností, které by byly adresovány veřejnému ochránci práv, v žádném případě, naopak tedy tento počet roste.

Pokud jde o vyjadřování některých názorů, vycházím z toho, že na právu vyjadřovat se v občanském životě stojí demokracie. Jestli omezíme možnost někoho vyjadřovat se v občanském životě k věcem, tak to nebude dobré. Tím spíše samozřejmě s rozpaky přijímám návrh usnesení, který mi byl tady předložen, který má být připraven, platí o něm totéž, co jsem řekl.

Za mého působení se úřad veřejného ochránce práv dostal mezi tři organizace nebo tři instituce, kterým důvěřuje nadpoloviční většina obyvatel. Je to Ústavní soud, NKÚ a Úřad ombudsmana. Těmto 3 institucím důvěřuje nadpoloviční většina obyvatel. Rozhodně tedy není pravdou, že by klesl počet těchto stížností.

V návrhu usnesení se píše, že mé výstupy jsou kontroverzní. No, dámy a pánové, čí ne? Čí ne? Kdo nevzbuzuje kontroverzní vystupování? A kde konečně z této zprávy, projednáváme tady zprávu veřejného ochránce práv, plyne, že by odrazoval někoho nebo že by z této zprávy vyplynuly skutečnosti, které jsou v usnesení.

Pokud jde o část usnesení týkající se mé zástupkyně, dámy a pánové, asi byste byl jediný zákonodárný sbor v Evropě, který by odhlasoval, že šéf státního úřadu se má chovat s respektem ke své zástupkyni. Nevím, jestli toto zrovna voliči sledují.

Rád bych řekl, že za těch 30 let, co se touto problematikou zabývám, jsem jako advokát, poslanec, předseda sdružení nájemníků udělal pro praktický život Romů mnoho dobrého, možná že víc, než ti, kteří mě dnes kritizují. To neznamená, že bychom měli ignorovat realitu, jakkoli je nepříjemná a ostudná.

Chápu, že celá řada věcí je naším morálním problémem, České republiky. Vždycky jsem tvrdil, že svoboda slova není neomezená, že je nezbytné ji regulovat například s ohledem nebo ve prospěch důstojnosti člověka.

Dámy a pánové, vedeme dnes a denně zápas nejen o kvalitu demokracie, ale také o míru svobody, vyjadřování našich občanů. Velice toto sledují a velice to na ně dopadá.

Pokud by i nezávislý veřejný ochránce práv neměl možnost bez kritiky členů zákonodárného sboru sdělovat, co občané denně vidí kolem sebe, pak by to s naší úrovní demokracie bylo ještě horší, než si mnozí občané myslí. Máme před sebou celou řadu velmi naléhavých úkolů v dnešní skutečné době, v dnešní krizové době, v dnešní době.

Věnujme se skutečné nápravě věcí, neopakujme to, co říkáme 30 let, aniž by to vedlo k nějakému výsledku. Ta situace se zhoršuje. Přibývají nám vyloučené lokality, stoupá segregace ve školství, protože opakujeme pořád to samé. Neodhodláváme se k řešení skutečných věcí. Věnujme se tedy skutečné práci, se znalostí věcí, bez ohledu, padni, komu padni. Věnujme se spíše této práci než nálepkování a hledání nepřátel tam, kde nejsou.

Děkuji, že jste mě vyslechli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.