Stanjura: Miliarda na povodňové škody v dopravě nebude konečná

20.06.2013 14:20

Vláda schválila další půl miliardy na odstraňování škod způsobených povodněmi.

Stanjura: Miliarda na povodňové škody v dopravě nebude konečná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Vláda na svém jednání dne 19. června souhlasila s uvolněním dalšího objemu finančních prostředků ve výši 0,5 miliardy korun na odstraňování škod způsobených povodněmi na místních komunikacích a dalším majetku obcí. Celkem tak má nyní ministerstvo pro obce k dispozici miliardu korun. Ministr dopravy Zbyněk Stanjura členy vlády informoval, že jeho úřad ke dni 18. června obdržel od obcí vyčíslení škod ve výši cca 0,95 miliardy korun.

Vláda už minulý týden uvolnila půl miliardy korun na opravy dopravní infrastruktury v obcích postižených povodněmi, dnes tuto finanční pomoc kabinet navýšil o další půl miliardu korun. Cílem resortu dopravy je poskytnout tyto finanční prostředky postiženým obcím v co nejkratším možném termínu. MD proto už během povodní zveřejnilo formulář pro odhad škod a návod, jak v této situaci vypisovat veřejné zakázky. „S ohledem na skutečnost, že někteří zástupci obcí ještě volají, že nemají zcela vyčísleny škody, můžeme předpokládat, že ani tyto náklady ve výši necelé miliardy korun nebudou konečné“, konstatoval ministr Stanjura. Ministr zároveň sdělil, že podle vývoje situace by resort mohl požádat vládu o další finanční prostředky, které by již měly definitivně pokrýt veškeré škody.

Stát se na financování úhrad škod způsobených povodněmi na dopravní infrastruktuře a majetku obcí souvisejícího s dopravou podílí ve výši 85% uznatelných nákladů. 

Kromě těchto škod na místních komunikacích a ostatním majetku obcí souvisejícím s dopravou, které řeší přímo Ministerstvo dopravy, eviduje další nárokované škody na dálnicích, rychlostních silnicích, silnicích I. třídy, železničních tratích a silnicích II. a III. třídy Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Výše nárokovaných škod ke dni 19. června činí cca 1,74 miliardy korun. Vláda na opravy železnice, státních komunikací a krajských silnic vyčlenila 3,3 mld. Kč. Spolu s finanční pomocí pro obce, tak má resort dopravy přepraveno 4,3 mld. Kč na odstranění povodňových škod. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…