Stanjura (ODS): Je to jenom schovávání a nadbíhání komunistům

29.05.2018 17:02

Projev na 13. schůzi Poslanecké sněmovny dne 29. 5. 2018 k zahraničním misím

Stanjura (ODS): Je to jenom schovávání a nadbíhání komunistům
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Hezké odpoledne, děkuji za slovo. Než budeme hlasovat o navržených změnách programu, chtěl bych požádat o vystoupení pana premiéra, a to k misím. Já jsem zaznamenal ve veřejném prostoru ústupky, které premiér naznačuje vzhledem ke komunistům, a pokud si vznikající polokomunistická vláda chce vzít jako jedno z rukojmí českou armádu, rád bych to věděl. Je to vládní návrh materiálu, není to věc rezortní. Je to bezesporu věc vlády jako celku. A pokud vláda nemá zájem projednávat v Poslanecké sněmovně vyslání našich vojáků na zahraniční mise, proč nám ho navrhuje do programu? Na co vlastně čekáme?

Chci připomenout dlouhodobý postoj občanských demokratů k vojenským misím. Jak jsme v minulosti prokázali, patříme mezi ty politické strany, které podporují zahraniční mise našich vojáků. Současně říkáme, že tak vážný krok nemá činit vláda bez důvěry. Vláda bez důvěry tento materiál schválila, předložila Poslanecké sněmovně, a podívejme se, nenavrhuje jeho reálné projednání na této schůzi. Tak já bych chtěl vědět, jak to vlastně je. Co si vláda v této oblasti myslí, co bude prosazovat.

Pochopil jsem z vyjádření té polokomunistické vlády, že minimálně část této koalice je proti misím. Všichni dobře víme, že vláda potřebuje nadpoloviční většinu zvolených poslanců 101 a více hlasů. Očekával bych, že v takovém okamžiku předseda vlády začne vyjednávat s opozicí o případné podpoře tak závažného materiálu. Do dnešního dne se tak nestalo. Mluvím za občanské demokraty, nemluvím za ostatní opoziční strany. O tom samozřejmě nemám informace, zda ta jednání probíhají, nebo ne.

Ale vojenské mise nemají být součástí jednání o vládě. Nemají být, pokud to hnutí ANO myslí se zahraniční a bezpečnostní politikou České republiky vážně. V této chvíli budeme hlasovat o návrhu z opozičních lavic, o pevném zařazení bodu, a já bych před tím hlasování chtěl skutečně znát postoj premiéra a vlády jako celku k tomuto materiálu. Jestli to vůbec chtějí projednávat, kdy ho chtějí projednávat a kde chtějí sehnat podporu pro tento návrh. Beztak je to jenom schovávání a nadbíhání komunistům. Nic jiného. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…