Stanjura (ODS): Pane poslanče Berkovče, rezignujte na svoji funkci dnes a teď a rychle

11.03.2020 14:47

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2020, návrh na volbu členů Rady České televize.

Stanjura (ODS): Pane poslanče Berkovče, rezignujte na svoji funkci dnes a teď a rychle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, kromě toho, že jsem předseda poslaneckého klubu, jsem taky člen volebního výboru.

V tuto chvíli z tohoto místa, dívám se mu do očí, chci vyzvat předsedu volebního výboru, aby rezignoval na svou funkci. (Potlesk zprava.)

Za chvíli to zdůvodním. Pokud tak neučiní, tak mu říkám, že využiji svého práva a v této chvíli už mám zajištěný dostatečný počet podpisů členů volebního výboru, abychom se zabývali odvoláním předsedy výboru přímo na volebním výboru. Myslím, že pro všechny bude lepší, kdyby pan poslanec Berkovec dneska rezignoval, abychom se k tomu nemuseli minimálně dvakrát vracet - jednou na volebním výboru a pak na plénu Poslanecké sněmovny.

Nejprve chci říct, že to je druhý vážný prohřešek, který předvedl pan předseda volebního výboru. Poprvé - řešili jsme to opakovaně na grémiu Poslanecké sněmovny, bez publicity - nicméně tehdy pan předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček svolal uzavřené jednání poslanců ke zprávám České televize. To bylo akceptováno. Mnozí z nás to kritizovali, proto se dobrovolně toho nezúčastnili. Nicméně pan předseda Berkovec si zařídil videopřenos a únik informací z celého toho... Takže ta myšlenka pana předsedy Poslanecké sněmovny, že to má být uzavřené, byla díky předsedovi volebního výboru zcela odhozena.

Já jsem tehdy žádal předsedu příslušného poslaneckého klubu, aby to nějak řešil. Nějak to zapadlo.

Nicméně zákon o České televizi jasně stanoví předpoklady pro výkon funkce člena Rady České televize a současně jasně stanoví kompetence Rady České televize. Ani v jednom jsem se nedočetl, že předpokladem pro tuto funkci je, že bude fandit hnutí ANO a Andreji Babišovi, či naopak, že stopkou pro výkon této funkce je to, pokud někdo kritizuje hnutí ANO, nebo přímo, jak píše pan předseda Berkovec AB. Já jsem si dovodil, že to je Andrej Babiš. Možná mi pan předseda Berkovec, ještě stávající předseda, doufám, že už jenom chvíli, řekne, že AB není Andrej Babiš, ale někdo jiný. Já tomu úplně nevěřím.

Ty metody, pane poslanče Berkovče, prostřednictvím pana místopředsedy, jsou naprosto nepřijatelné. Mně to přišlo jako zpráva předsedy uliční organizace KSČ, kde hodnotil a udával své sousedy, kdo s kým chodí, kdo s kým žije, kdo je s kým kamarád, co řekl jeho kamarád, že se dostatečně nedistancoval od toho, co řekl kamarád. Nevím, jak jste si něco takového vůbec mohl dovolit.

Tak já vás žádám a mnozí kolegové, já jsem jenom částečně, mnozí kolegové poctivě absolvovali tady to martyrium veřejného slyšení podle zákona u 90 uchazečů. Tam jste se na to neptal. Proč jste se jich neptal veřejně, zda mají něco proti ANO a Andreji Babišovi? Tam jste si hrál na superkorektního předsedu výboru - Ano, máte slovo. Děkuji, pane doktore. Ne, paní doktorko. To jsme rádi, že jste přišli. Na shledanou. - abyste pak skandálně hledal kompro na jednotlivé kandidáty.

Ještě bych chtěl veřejně vyzvat ty, kteří byli v tom mailu pana poslance Berkovce označeni za vhodné kandidáty, aby nám veřejně vysvětlili, jak si máme vysvětlit větu například u jednoho kandidáta: velký předpoklad výborné kooperace. V čem má spočívat ta výborná kooperace? Když limity činnosti rady jednotlivých radních jsou stanoveni v zákoně. Nebudu to dál rozvádět.

Pane poslanče, rezignujte na svoji funkci dnes a teď a rychle. To místo patří hnutí ANO. My to plně respektujeme. Je tam dostatek členů ve volebním výboru, kteří jsou schopni získat i podporu z řad opozice jak na volebním výboru, tak na plénu Poslanecké sněmovny. Když si nebudete vědět rady, já vám klidně pošeptám, kdo z vašich stranických kolegů by určitě tu funkci vykonával mnohem lépe. Zdravím je. (Potlesk zprava.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích