Stanjura (ODS): Proč chcete inspektory posílat do tak riskantních operací bez vyzbrojení?

09.06.2017 14:49

Projev na 57. schůzi sněmovny 9. června 2017 k Vládnímu návrh zákona, kterým se mění zákon o České obchodní inspekci a zákon o ochraně spotřebitele:

Stanjura (ODS): Proč chcete inspektory posílat do tak riskantních operací bez vyzbrojení?
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Já jsem se teďka díval do stenozáznamu z prvního čtení a tady kolegové napříč politických spektrem vyjadřovali obavu o zdraví a bezpečnost těchto lidí, kteří budou používat krycí identitu a tak dále a tak dále.

Jak to máte zabezpečené? Mají se pohybovat podle důvodové zprávy v opravdu kriminálním prostředí bez toho, že by byli ozbrojeni. Vy tady vytváříte policii bez pravomocí policie. To je policie, která ovšem není ozbrojenou složkou. To je poměrně zvláštní. A tady to prochází, nikoho to nezajímá, už je pátek, je to technický bod. To není technický bod. To není, jak pan ministr říkal, takové vyjasnění legislativy a zjednodušení zákona. To byly jedny z důvodů, které jste říkal, pane ministře.

Mohl byste nám teda odpovědět, jak ti lidé budou vybaveni? Proč je chcete posílat do tak riskantních operací, jak o nich píšete, například bez vyzbrojení? Kolik předpokládáte, že bude krycích identit? Co to znamená? Budou mít falešné doklady? Já tomu úplně nerozumím. Měli bychom si to říct, než k tomu začneme hlasovat. No, a pan poslanec Váňa to správně navrhuje vyřadit a místo toho, aby pan ministr řekl, proč si myslí, že to není správné, tak říká - no, já budu proti.

A proč? Proto. Je to náš návrh. A to je opravdu nebezpečné. My se domníváme - pokud má pan ministr jiný názor, já mu ho neberu - ale ať nám ho zkusí vysvětlit. Jak si takovou činnost vlastně představuje? Kolik těch inspektorů vybavíte falešnými občankami, falešným životopisem, já nevím čím vším? Protože vy je opravdu chcete posílat do nebezpečného prostředí.

A je to, říkám - určitě jste dělal to, co já, že jste si přečetl rozpravu v prvém čtení. Pokud ne, tak aspoň teď se na to podívejte. Například na výhrady vašich stranických kolegů, abych neříkal, abyste poslouchal opozici. Jak říkám, ty obavy a rozpaky z těchto ustanovení tady padaly z mnoha poslaneckých klubů. Bez ohledu na to, jestli to je vládní nebo opoziční klub. A jako bychom na pozapomněli, teď jsme řekli - rychle, rychle, technický bod, zpřesnění pojmů a zjednodušení.

A druhý dotaz, pane ministře. V čem je to zjednodušení? Vždycky taková ta obecná věta - tato novela přináší zjednodušení. No, a mě by zajímalo v čem. Já tam žádné zjednodušení bohužel nevidím, ale možná jsem se nedíval pozorně a možná jsem to přehlédl. Děkuji.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích