Stanjura (ODS): Sotva stát pošle peníze, už běží kontrola

05.05.2020 17:35

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2020 k okamžitému spuštění kontroly programu Antivirus

Stanjura (ODS): Sotva stát pošle peníze, už běží kontrola
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Děkuji za slovo, pane předsedo, kolegyně, kolegové,

já bych chtěl podpořit minimálně jeden bod, o kterém mluvil předřečník. Navrhnu, abychom zítra zařadili na 15.50, ať to není vždycky 14.30, bod, který by se mohl jmenovat Informace ministryně práce a sociálních věcí o čerpání z programu Antivirus A a B, a o kontrolách, které spustil Úřad práce.

Již včera dostali mnozí podnikatelé do svých datových schránek výzvu ke kontrole čerpání z tohoto programu. A jen tak mimochodem vám přečtu, co všechno mají připravit. Mzdové listy všech zaměstnanců za rok 2020, na které byl poskytnut příspěvek. Pracovní smlouvy všech zaměstnanců, na které byl poskytnut příspěvek, včetně dodatků. Čestné prohlášení, jmenný seznam zaměstnanců, na které byl poskytnut příspěvek. Ale to snad ten úřad už má, jinak by to přece nemohl vůbec poskytnout? Ale musí to znovu nachystat - o trvání pracovního poměru po 31. 3. 2020. Doklady o převzetí mzdy buď v hotovosti (výdajové pokladní doklady, pokladní kniha), nebo zasláním převodem na běžný účet, výpisy z běžného účtu. Jen tak mimochodem - velmi často se používají měsíční výpisy z běžného účtu. Doložení odvodu pojistného na veřejné zdravotní pojištění, konkrétně pojišťovny, u které byl zaměstnanec registrován, výpisy z běžného účtu. Doložení odvodu na sociální pojištění, výpisy z bankovního účtu. Přehledy zaměstnanců (měsíční jmenné seznamy na okresní správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu konkrétního zaměstnance). Vnitřní předpisy upravující překážky v práci, dohody s odborovými organizacemi opravňující k výplatě snížené náhrady mzdy v souladu se Zákoníkem práce. Doklady k oprávněnosti překážek v práci, nucené omezení provozu, krizová opatření, karanténa, absence významné části zaměstnanců, omezení vstupů, prostoje, omezení odbytu. Evidence pracovní doby, docházka. Oprávnění jednat za kontrolovanou osobu při kontrole např. plná moc.

Anketa

Chcete, aby byl Pavel Novotný zvolen poslancem PS PČR?

4%
96%
hlasovalo: 27213 lidí

Paní ministryně dneska na twitteru, abych ji citoval přesně, že bylo podáno 48 855 žádostí, 94 % podepsaných dohod, k odeslané výplatě 26 958 žádostí, vyplaceno zhruba 1,8 miliardy, podpořených osob přibližně 250 000. Jednoduchým dělením zjistíte, že ta výše na jednu osobu činí 7 200 a je to včetně odvodů. Ta částka není nijak závratná. 250 000 osob vypadá jako vysoké číslo, nicméně v zaměstnaneckém sektoru nebo v podnikatelském sektoru pracuje zhruba 3,3 milionu korun (osob?). A teď bych mohl tu částku 1,8 miliardy porovnat s jinými neproduktivními výdaji státního rozpočtu. V této chvíli to dělat nemusím.

Chtěl bych s paní ministryní debatovat i spolu s vámi, zda je potřebné 4. května spouštět plošně, protože ty informace jsou už z mnoha okresů, to není jeden úřad práce, a zatěžovat touto kontrolou podnikatele. Platí to, co jsem říkal minulý týden. Stát prostě nevěří. Nevěří ani zaměstnavatelům. Sotva to pošle, už běží kontrola a tady ten seznam asi dvanácti požadavků všech těch dat, které má stát k dispozici, které se mají (nesrozumitelné). Mně to nepřijde normální.

Paní ministryně tady u jiného zákona říkala, jak budou úřady práce zavaleny administrativou, a v této chvíli spouští kontroly na Antivirus. Zřejmě proto, že se úřady práce domnívají, že naši zaměstnavatelé podvádějí a neoprávněně čerpají. Já myslím, že to není správný přístup. Ale myslím, že by bylo dobré ten bod zařadit, abychom měli šanci o tom všichni debatovat bez ohledu na to, zda jsme součástí vládní většiny, nebo opoziční menšiny.

Děkuji za podporu tohoto návrhu. Zopakuji - zítra 15:50 pevně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…