Starosta Dvořák: Město pomůže rybářům s opravou rybníků na Svojkově

20.08.2021 10:23

Město Nový Bor zaplatí Českému rybářskému svazu posudek, který zhodnotí bezpečnostní stav celé rybniční soustavy v katastru obce Svojkov.

Starosta Dvořák: Město pomůže rybářům s opravou rybníků na Svojkově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák

Její součástí je Kachní rybník, jehož hráz výrazně poškodily přívalové srážky v polovině července, což si vyžádalo evakuaci obyvatel Písečné na Českolipsku. Zároveň rybářům poskytne metodickou pomoc při zajišťování dotace na revitalizaci rybníků.

„Ze všech stran padají přísliby na pomoc Českému rybářskému svazu, který je majitelem rybniční soustavy, a apely na nápravu stavu rybníků. Rybáři ale nemají na náročnou opravu peníze, ani personální možnosti pro vyřizování žádosti o dotaci. Protože nelze jen řečnit, rozhodli jsme se jak jim, tak obci Svojkov pomoci konkrétními kroky,“ uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Kvůli nebezpečí protržení hráze je od červencové události Kachní rybník preventivně vypuštěný. Vedle toho proběhla na tomto vodním díle technicko-bezpečnostní prohlídka, na jejímž základě povodňová komise pro Novoborsko vyhlásila II. stupeň povodňové aktivity. Stav pohotovosti bude trvat do doby, než se hráz opraví.

Nově odborná firma zpracuje za zhruba 50 tisíc korun bezpečnostně-technickou dokumentaci na celou soustavu svojkovských rybníků. Ta vedle Kachního rybníka zahrnuje sousední rybníky Luční, Výroční a Ptáčník. Odborníci u nich například ověří základní hydrologická data, zhodnotí stav výpustných a bezpečnostních zařízení samotných rybníků i celé soustavy z pohledu bezpečnosti, zaměří se na odolnost hrází při přelití či posoudí předpokládaný rozsah škod v případě povodní. Náklady za posudek zaplatí Nový Bor z městského krizového fondu, v němž si tvoří finanční rezervu pro mimořádné události.

Červencové přívalové deště a následná blesková povodeň zasáhla i obyvatele Bukovan v katastru Nového Boru. Škoda na majetku města byla zhruba 200 tisíc korun, na další 2 miliony korun se vyšplhala škoda na soukromém majetku. V souvislosti s tím rada města odsouhlasila finanční dar v celkové výši 100 tisíc korun pro obyvatele, jimž se voda dostala do obytných prostor, a pro SK Bukovany. Vedle toho město postiženým lidem zajistilo vysoušeče, úklidové prostředky, dezinfekce a velkoobjemové kontejnery na odpad a pomohlo jim s vyřízením mimořádných dávek okamžité pomoci od úřadu práce. Pomocnou ruku podalo i okolní obcím, pro něž zajistilo vysoušeče, úklidové prostředky a dezinfekci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.