Starosta Hocke: Epidemie jednou musí skončit, věříme ve vakcínu a v návrat do běžného života

29.12.2020 15:38

Starosta Turnova Tomáš Hocke hodnotí rok 2020.

Starosta Hocke: Epidemie jednou musí skončit, věříme ve vakcínu a v návrat do běžného života
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Turnova Ing. Tomáš Hocke (BPP)

Mým úkolem je krátce zhodnotit uplynulý rok aneb podat zprávu o stavu města za rok 2020. Čas běží jako šílený. Prošel jsem tedy postupně svůj diář, zápisy z rady města, zastupitelstva a tiskovek a touto cestou tak poskytuji krátkou zprávu o stavu našeho města za rok 2020.

Anketa

Co byste popřáli Janu Hrušínskému do nového roku?

hlasovalo: 16219 lidí

Hned v úvodu musím říci, že rok 2020 byl v mnohém rokem "divným" a rokem, na který hned tak nezapomenu. Čínský koronavirus, o kterém jsme na začátku roku slyšeli z druhé strany zeměkoule, udeřil již v březnu a hned dvakrát uvrhl naše město do karantény a způsobu fungování, který jsme nikdo ještě nezažili. Jak jsme společně v jarní vlně pandemie mohli pociťovat společnou sounáležitost, šití roušek v mnoha domácnostech a firmách, respektování všech příkazů, tak v podzimní vlně byla především pociťována frustrace, vyčerpání, netrpělivost a rozpaky nad chaotickými a někdy velmi těžko vysvětlitelnými opatřeními, završenými dvěma demisemi ministrů zdravotnictví.

Je třeba vyjádřit soustrast všem, kteří přišli o své nejbližší. Je třeba také poděkovat zdravotníkům, pracovníkům hygieny, pracovníkům v Domově důchodců Pohoda, dobrovolníkům na všech pozicích za jejich úsilí a pracovitost, se kterou se snažili pandemii postavit.

I přes restriktivní opatření, která zlikvidovala velkou část turnovské kultury, společenského a sportovního života se přece jen něco povedlo. Zažili jsme krásný novoroční ohňostroj, oslavy 20. let Náruče, Městský ples věnovaný oslavám 200. let od založení knihovny, akci Sportovec Turnova, Masopust v Dolánkách, Turnovský drahokam. Pak nastala první karanténa a my všichni přišli o velikonoční slavnosti a pak o celou sérii akcí, bez kterých si život v našem městě neumíme ani představit. První větší turnovskou akcí byl Funkin. A pak následovala série víkendů, kdy se organizátoři snažili dohnat a stihnout vše, co na jaře nebylo možné. A to ještě netušili, že se objeví druhá vlna. Na konci srpna jsme otevřeli Pumptrack a společnost Městská sportovní Turnov oslavila 20. let od svého vzniku, proběhli Básníci ticha, Hradozámecká noc, série šachových turnajů, běh 250 Českým rájem, Neblázni Turnove a konečně i Oslavy 150. let od narození profesora Josefa Pekaře na konci září. Pak již přišla druhá vlna karantény, z které jsme se ještě do dnešního dne zcela nedostali. Nepodařilo se ani uskutečnit Slavnostní večer města ke státnímu svátku 28. října.

Musím říci, že stavbaři se snažili koronaviru navzdory postavit seč jim síly stačily a stavěli jsme jako o závod. Došlo k dokončení velké silniční stavby Rekonstrukce Nádražní a silnice II/610, proběhla rekonstrukce Komenského ulice a ulice Boženy Němcové. ŘSD dokončilo opravu mostu přes Jizeru. Podařilo se dostavět Alzheimer centrum i provést modernizaci našich základních škol, v rámci které přibyly nové učebny jazyků, přírodních věd, výpočetní techniky, výtahy, rampy a bezbariérové toalety. Rovněž jsme rozšířili Bytovou zónu Hruštice. Máme nový a dlouho slibovaný chodník v Pekařově ulici, v Alešově ulici. Zateplili jsme Dům s pečovatelskou službou na Výšince, vyměnili další okna na ZŠ Skálova a na ZŠ Žižkova. ZŠ 28. října má nový povrch na sportovním hřišti. Máme nové oddělení pro 16 dětí v MŠ Na Zelence. Provedly se desítky drobných staveb pod taktovkou našich Technických služeb Turnov. Jako třešničku na dortu spatřuji dovedení vody v podobě nového potoka do Městského parku u letního kina.

Z participativního rozpočtu jsme ve spolupráci s mnoha partnery vybudovali Pumptrack, novou cestu od smuteční síně do Struh, pítko v parku a mnoho dalších drobností.

Z památek jsme opravili spárování na Valdštejně, nové schody ke kapličce v Mašově či nový orientační systém na Mariánském hřbitově.

Do nového roku z velkých staveb máme rozestavěnou Rekonstrukci a dostavbu ZŠ Mašov, nové Návštěvnické centrum a rozšíření Íčka, Polyfunkční dům pro Fokus. Máme získány dotace na stavbu Regenerace sídliště U Nádraží - dlouho diskutovaný bazének, nový chodník ze Sobotecké ulice na náves Mašov. Probíhá i Rekonstrukce čistírny odpadních vod s finanční spoluúčastí našeho města.

Stranou nezůstalo ani životní prostředí. Na podzim jsme vysázeli spolu se sousedy první část Městských sadů na Hruštici, došlo společně s AOPK, ČSOP, ZAZemí k osázení remízků u sv. Anny, Na Pískách a dalších místech. Byla osázena ochranná zeleň u sídliště Přepeřská. Máme nové sadovnické úpravy okolo Alzheimer centra.

Musím říci a poděkovat Evropské unii, České republice, Libereckému kraji, protože bez jejich finančních prostředků by mnohé stavby vzniknout nemohly. Rovněž chci poděkovat dotčeným obyvatelům za jejich trpělivost. Někdy to bylo skutečně složité.

Prosinec byl ve znamení adventního času a příprav na Vánoce. Vánoční strom jsme museli rozsvítit bez vás všech. Opatření neumožňovala organizování ani tak krásných vánočních trhů na náměstí. Ve své podstatě byly zrušeny všechny adventní koncerty a setkávání. Tentokrát se nepotkáme ani u Novoročního ohňostroje. Šílené návrhy směřující z Poslanecké sněmovny ČR, které zásadním způsobem snižující příjmy obcí o 1/3 jsou zcela neakceptovatelné a jsou skutečnou katastrofou nejen pro vedení měst, ale především pro obyvatele v nich žijících. Setrvalý počet nakažených, nemocniční systém na hranici udržitelnosti, nerespektování nařízení. Toto vše nejsou zprávy dobré, ani optimistické.

Nechceme a nemůžeme však rezignovat. Stále spřádáme nové plány, nové stavby a vymýšlíme a připravujeme společenské akce. Je zcela jisté, že epidemie jednou musí skončit, věříme ve vakcínu a návratu běžného života do našeho města. Život je přece sám o sobě krásný.

Ve zkratce jsem Vás provedl "divným" rokem 2020. Do roku 2021 přeji nám všem hodně zdraví, štěstí, lásky a vzájemné tolerance a někdy společně na viděnou. Prostě takový "normální" rok...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.