Starosta Jiraský: Město plánuje nový Dům pokojného stáří

08.06.2021 19:58

Město Vysoké Mýto plánuje postavit v lokalitě za pivovarem nový domov pro seniory.

Starosta Jiraský: Město plánuje nový Dům pokojného stáří
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Vysokého Mýta František Jiraský (Nezávislí)

„Chceme postavit čtyřpodlažní budovu pro 80 klientů, která bude na úrovni současné doby s výhledem do dalších 30 let.

Anketa

Podporujete boj Svjatlany Cichanouské proti Lukašenkovi?

4%
93%
hlasovalo: 18664 lidí

Nyní máme hotovou studii a připravujeme soutěž na zpracování dalšího stupně projektové dokumentace na spojené územní a stavební řízení,“ řekl starosta František Jiraský. Financování stavby bude muset být z více zdrojů. „Náklady na stavbu se odhadují na 170 milionů korun, což je částka, kterou si z městského rozpočtu nemůžeme dovolit, proto se pokusíme získat nějakou dotaci, ať už národní, nebo evropskou,“ vysvětluje starosta. Předpokládá se, že by se příprava a podání žádosti měly stihnout ještě do letošní výzvy Integrovaného regionálního operačního programu REACT-EU. „Pokud uspějeme a dostaneme dotaci, tak do dvou let bychom měli postaveno,“ řekl starosta.

Do nové budovy se přestěhuje stávající Dům pokojného stáří Naděje, který poskytuje sociální služby seniorům ve Vysokém Mýtě už přes čtvrt století. Působí v objektu, který byl upraven z původního bytového domu pro rodiny sovětských důstojníků z okupační vojenské posádky. „V době, kdy byl dům otevírán, patřil svým nastavením ke špičce v celé republice – od začátku byly pro seniory k dispozici jednolůžkové, maximálně dvoulůžkové pokoje, což byl v té době výrazný nadstandard,“ řekl ředitel Naděje Milan Nádvorník.

Dnes je už situace jiná. Budova mezitím morálně i technicky zastarala. „Po 27 letech od zahájení provozu se již mnohé změnilo a požadavky na domovy se posunuly. Za tu dobu se také proměnila klientela domu. Původně byli v části domu klienti více soběstační, a proto stačil k obsluze osobní výtah. Dnes je zdravotní stav mnohých klientů výrazně horší a v případě potřeby hospitalizace a převozu na lůžku jsou osobní výtahy nepoužitelné. Podobných omezení je více, chybí prostory pro společné aktivity a mnohé další. Proto stávající budova přestává potřebám vyhovovat,“ řekl Milan Nádvorník. 

Stav budovy se postupně zhoršuje a už potřebuje nutně velké opravy. „Snažili jsme se vymyslet opravu stávajícího panelového domu podle současných standardů a provést nové zateplení. Došli jsme však postupně k poznání, že už je pro tento účel neopravitelný, protože má svá stavební omezení. Jsou v něm například úzké chodby a dveře do pokojů znemožňující snadnou manipulaci s lůžky. Nebyli bychom schopni provést takové úpravy, abychom dosáhli potřebné bezbariérovosti,“ řekl František Jiraský.

Architektonickou studii nového domova pro seniory zpracoval architekt Hynek Vlach ze společnosti R21 Architects. Na její přípravě se podílel také budoucí provozovatel. „Od začátku jsme byli přizváni ke konzultacím studie, za což jsme velmi vděční. Umožňuje to uplatnit naše zkušenosti z provozu. Velice oceňuji vstřícný přístup města i pana architekta k našim připomínkám. Většinu se již do studie podařilo zapracovat. Zpracovaná studie se nám líbí a těšíme se na realizaci. Doufáme, že se podaří získat potřebné finance a záměr uskutečnit,“ řekl ředitel Naděje Milan Nádvorník.

Nový dům bude kompletně bezbariérový, všechny výtahy jsou plánovány jako lůžkové, umožní tak například vyvézt klienta na lůžku do zahrady. „Sama myšlenka zahrady patřící k domovu je velkým přínosem, jak se výrazně ukázalo v nedávné době v souvislostí s pandemií. Výrazně větší prostor dostanou společné aktivity – nebude nutné využívat pouze jídelnu jako dnes. Velkým přínosem bude také zlepšení tepelného komfortu – nebude již problém s „profukujícími okny“, na který si naši klienti často stěžují. Další výhodou bude bezbariérovost všech koupelen u pokojů. Věřím, že přínosů, které klienti ocení, bude výrazně více, než je možné zde vyjmenovat,“ řekl ředitel Naděje Milan Nádvorník. V budově se počítá i s ordinací praktického lékaře.

Až Naděje stávající budovu opustí, otevře se před vedením města nová výzva, na co dům opravit. „Existují dotační možnosti na startovací nebo sociální byty,“ dodal starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.