Starosta Jiraský: Naučná stezka nabízí příjemnou procházku se spoustou informací

22.07.2020 17:36

Veřejná prostranství historického centra Vysokého Mýta oživily cortenové informační panely městského okruhu naučné stezky, která zájemcům poutavým způsobem přiblíží historii města, památky a významné osobnosti.

Starosta Jiraský: Naučná stezka nabízí příjemnou procházku se spoustou informací
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Vysokého Mýta František Jiraský (Nezávislí)

Další zajímavé informace si zájemci mohou otevřít z webových stránek přes QR kód v „chytrých“ mobilních telefonech. „Téměř tříkilometrová naučná stezka, která vede městskými parky a kolem historických památek, nabízí příjemnou procházku se spoustou informací o Vysokém Mýtě. Jsem přesvědčen, že si ji oblíbí jak turisté, tak i místní obyvatelé,“ řekl starosta František Jiraský. Reportáž o městském okruhu vysokomýtské naučné stezky, webová stránka s doplňujícími informacemi k informačním panelům.

Přes QR kód si zájemci u prvního zastavení na náměstí Přemysla Otakara II. rozkliknou webovou stránku o nejstarší historii místa, informace o zemské stezce a osídlení před založením Vysokého Mýta. U druhého zastavení u Vodárenské věže si otevřou informace o hradebním opevnění, prvních obyvatelích, stavbě měšťanských domů a jejich podzemí. U třetího zastavení v Botanické zahradě seznámí se starou pečetí a znakem města a určitě je také zaujmou informace, jaký měli měšťané vztah ke královnám. V Jungmannových sadech se navíc dozvědí o vysokomýtské ozbrojené moci, dispozici měšťanských domů, ale i o tehdejší společnosti. Páté zastavení u kostela Nejsvětější Trojice nabídne přes QR kód informace o životě města a jeho proměně během husitských válek. Na náměstí Vaňorného se zájemci navíc dozvědí další informace o kostelu sv. Vavřince, o přilehlém hřbitovu i o kostelních zvonech. Poslední zastavení v Havlíčkových sadech přes QR kód představí snad nejdůležitější vysokomýtskou písemnou památku z 15. století, ze které si lze udělat poměrně přesnou představu o středověkém městě.

Zastavení městského okruhu:
A1 náměstí Přemysla Otakara II.
A2 Vodárenská věž
A3 Botanická zahrada
A4 Jungmannovy sady
A5 kostel Nejsvětější Trojice
A6  náměstí Vaňorného
A7 Havlíčkovy sady

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…