Štěch (ČSSD): Brexit musí být seriózní odlukou, ale neměl by narušit volný obchod a další svobody

13.09.2018 7:32

Předseda Senátu Štěch jednal v Paříži o migraci a brexitu, zahájil výstavu Alfonse Muchy.

Štěch (ČSSD): Brexit musí být seriózní odlukou, ale neměl by narušit volný obchod a další svobody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Předseda Senátu Milan Štěch spolu se senátorem Václavem Hamplem, předsedou evropského výboru Senátu, navštívili Paříž. V průběhu dvoudenní cesty jednali s předsedou Senátu Francie Gérardem Larcherem, zúčastnili se zahájení výstavy malíře Alfonse Muchy a setkali se také s místními politiky a významnými krajany.

Předseda Senátu Milan Štěch při příležitosti stoletého výročí založení republiky připomněl podporu Francie, díky které se Československo mohlo po válce etablovat jako nezávislý stát. Podle Milana Štěcha je právě evropská integrace (a vzájemný dialog na úrovni evropských institucí) klíčovým aspektem, díky kterému je Evropa od konce 2. světové války v relativním míru.

Gérard Larcher se se šéfem českého Senátu shodl, že migrace bude hlavním tématem nadcházejících voleb do Evropského parlamentu. „Pokud nebudeme schopni předložit a prosadit řešení aktuálních palčivých problémů, může být budoucnost EU vážně ohrožena. Musíme bojovat, aby populisti nevyhráli nad tradičními evropskými hodnotami, které vždy přímo souvisely s přítomností tradičních demokratických stran – ať už liberálních, sociálně demokratických nebo křesťanských,“ uvedl Larcher.

Tématem bezmála tříhodinového jednání obou lídrů byla také obchodní spolupráce obou zemí. V Česku působí pět stovek francouzských firem, které zaměstnávají sto tisíc lidí. Gérard Larcher hovořil také o připravovaných ústavních změnách, které se dotýkají také pravomocí Senátu. Ústavním změnám je francouzský Senát nakloněn, avšak odmítá vyhovět populistickým snahám o zkrácení legislativního procesu, ve kterém právě role horní komory v upravování zákonů je nezastupitelná.

Při diskusi o brexitu upozornil předseda Senátu Štěch, že česká ekonomika je jednou z nejvíce liberalizovaných v EU, z čehož plynou obavy. „Brexit musí být seriózní odlukou, ale neměl by výrazně narušit vzájemný volný obchod a další svobody. Podmínky odchodu Velké Británie z EU musejí být co nejvíce férové. Nemůžeme připustit, aby poškodily zbývajících 27 států EU,“ řekl předseda Senátu Štěch.

Senátní delegace se v úterý podvečer zúčastnila slavnostního zahájení velkolepé retrospektivní výstavy Alfonse Muchy v Paříži, která se hned v úvodu těšila obrovskému zájmu veřejnosti. Díla svého dědečka přiblížil zástupcům Senátu John Mucha, vnuk malíře Alfonse Muchy. Úterní program zakončilo setkání se čtveřicí významných místních osobností: politology Jacquesem Rupnikem a Janem Rovným, skladatelem Kryštofem Mařatkou a organizátorkou filmového festivalu CzechIN Markétou Hodouškovou. Diskuse se týkala aktuálního společenského a politického vývoje v ČR a dalších česko-francouzských témat. V závěru cesty si senátoři Štěch a Hampl za účasti krajanů připomněli na hřbitově Père Lachaise památku Čechů, kteří v řadách cizinecké legie přispěli ke vzniku Československa. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…