Štěch (ČSSD): Čeští podnikatelé odjíždějí ze Srí Lanky s konkrétními výsledky

22.09.2018 9:17

Předseda Senátu zakončil návštěvu Srí Lanky. Se svými partnery (předseda parlamentu, premiér a dvojice ministrů) hovořil o potenciálu spolupráce mezi Českem a dvacetimilionovou jihoasijskou zemí, která je známá zejména díky produkci čaje a textilu.

Štěch (ČSSD): Čeští podnikatelé odjíždějí ze Srí Lanky s konkrétními výsledky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Slibně se rozvíjejí zejména projekty českých podnikatelů v oblasti zdravotnických technologií, energetiky nebo farmacie, kteří doprovodili předsedu Senátu během jeho dvoudenní návštěvy na Srí Lance. Ta navázala na oficiální návštěvu Indonésie.

Delegace předsedy Senátu zamířila v úvodu oficiální cesty do útulku pro sloní sirotky, ze kterého by podle dříve podepsaných dohod měly putovat dvě slonice do pražské ZOO. „Sloni jsou symbolem Srí Lanky a příležitostí, jak prohloubit přátelství mezi našimi národy. Na něj pak lze navázat v mnoha dalších oblastech,“ uvedl předseda Senátu Milan Štěch. Ten v průběhu návštěvy zejména otevíral dveře na místní trh českým podnikatelům, kteří byli součástí delegace Hospodářské komory ČR.

České firmy našly prostor na trhu zejména v oblasti zdravotnických technologií, farmacie, energetiky, technologií na spalování odpadů, obranných systémů nebo strojírenství. „Děláme vše, abychom se postupně stali konkurenceschopnou ekonomikou. Přítomnost českých firem na našem trhu by pro nás byla požehnáním,“ uvedl premiér Srí Lanky Ranil Wickremesingh a zároveň ujistil, že k podpisu je připravena dohoda o zamezení dvojímu zdanění, která má ještě více podpořit vzájemnou obchodní výměnu mezi ČR a Srí Lankou.

„Česko je důkazem, že liberalizovanou ekonomiku lze skloubit se vstřícným sociálním systémem. Podle mne není pro ekonomiku dobré, když náhle přicházejí extrémní nástroje regulace, jako jsou vysoká cla a další překážky. Jsem rád, že čeští podnikatelé odjíždějí ze Srí Lanky s konkrétními výsledky,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch. Mezi úspěšné kontrakty by se mohl zařadit prodej radioterapeutických ozařovačů firmy UJP Praha, které mají sloužit k léčbě onkologických pacientů v celé zemi. Příkladem slibného vstupu na srílanský trh je také česká firma Megafyt Pharma, která našla na Srí Lance partnera ke spolupráci, konkrétně pěstitele a zpracovatele cejlonského čaje. „Chceme rozšířit portfolio o cejlonský čaj a také čaje ze speciálních místních léčivých bylin. Cestu na Srí Lanku hodnotíme jako úspěšnou,“ řekla Markéta Dittrichová z firmy Megafyt Pharma. Další české firmy hledaly příležitosti na podnikatelském fóru v Kolombu, kterého se zúčastnily desítky potenciálních obchodních partnerů spolu se zástupci Cejlonské hospodářské komory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…