Štěch (ČSSD): Demokracii ohrožuje korupce, ne odposlechy

04.06.2014 20:17

Projev předsedy Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha na oslavě 20. výročí založení státního zastupitelství v Kroměříži

Štěch (ČSSD): Demokracii ohrožuje korupce, ne odposlechy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Vážené dámy, vážení pánové!

Je mi ctí být tady dnes přítomen. Nejen proto, že jde o významné výročí významné instituce, ale i proto, že státní zastupitelství na všech úrovních byla v posledních letech terčem řady útoků, a to i ze strany představitelů státní moci. Pokud si dobře pamatuji, začal s tím Mirek Topolánek, a pak to pokračovalo dál. Moji přítomnost v Kroměříži proto chápejte i jako výraz určité podpory vaší práci.

Státní zastupitelství bývá někdy širší veřejností považováno za součást justice, soudní moci. Podle české Ústavy i podle judikatury Ústavního soudu je ale ve skutečnosti součástí moci výkonné. Možná i toto vedlo - nebo ještě stále vede - některé veřejné činitele k myšlence, že snaha ovlivňovat personální obsazení nebo samotný chod státních zastupitelství je vlastně legitimní. Není tomu tak a tyto osoby je potřeba rychle vyvést z omylu.

V posledních letech si nelze nevšimnout zlepšení práce státních zastupitelství. Vnímá to i veřejnost, což je pro naši demokracii nesporně pozitivní. Lidé začínají více věřit, že na každého může dojít, že nikdo se před zákonem neschová kvůli penězům nebo vlivu.

Za situace, kdy státní zastupitelství byla pod naprosto nepřiměřeným tlakem ze strany někdejší vládní garnitury, jsem pokládal za zcela legitimní, že se hledala podpora u jiných ústavních institucí. My v Senátu jsme proto názor státních zástupců vždycky pozorně vyslechli. Nejvyšší státní zástupce Zeman by to určitě potvrdil. Myslím, že o horní parlamentní komoru se státní zastupitelství mohla opřít i ve složitých dobách. A do budoucna se na tom nic nezmění.

Pokud by snad mělo dojít ke změnám pravomocí státních zastupitelství, tak z mého pohledu jedině ve směru jejich dalšího posílení. Rozhodně se nebojím, že se stáváme policejním státem nebo profízlovanou zemí, jak lze občas zaslechnout. Nemyslím si, že demokracii nejvíc ohrožují odposlechy jako takové. Mám za to, že důvěru našich občanů v demokracii ohrožuje především korupce. A že je třeba s ní bojovat všemi legálními prostředky, které máme k dispozici. Ať se to někomu líbí nebo nelíbí. Za vážný problém, kde by snad i státní zastupitelství mohlo pomoci, pokládám ale úniky odposlechů. Nevadí mi ani nárůst počtu odposlechů, pokud to situace vyžaduje. Vadí mi právě ty úniky, protože i za nimi se může skrývat korupce.

Přeji státnímu zastupitelství na všech stupních, aby mělo co nejméně práce, a aby případy, které musíte řešit, byly uzavřeny pokud možno rychle a vždy spravedlivě. Do dalších let přeji maximum úspěšně dotažených případů ve všech oblastech trestné činnosti a minimum jakéhokoliv nemístného zasahování ze strany těch, kdo k tomu nejsou oprávněni.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Štěch

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…