Štěch (ČSSD) v Polsku jednal o ochraně ovzduší a legislativních změnách

21.02.2017 17:09

O česko-polské spolupráci, hospodářském rozvoji, evropské politice, ochraně ovzduší a dalších tématech jednal předseda Senátu Milan Štěch se svými partnery v Polsku. V doprovodu trojice senátorů jednal s maršálkem Senátu a Sejmu, s místopředsedou vlády, ministrem zahraničí a dalšími ústavními činiteli.

Štěch (ČSSD) v Polsku jednal o ochraně ovzduší a legislativních změnách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) na tiskové konferenci

Společným tématem byla opatření vedoucí ke zlepšení ovzduší. Státní podtajemník Ministerstva rozvoje Tadeusz Kościński ujistil, že Polsko řeší problém lokálních topenišť u česko-polských hranic, která negativně ovlivňují také ovzduší v Moravskoslezském kraji. Do dvou let podle něj budou vyměněny zastaralé kotle domácností, které nejvíc znečišťují ovzduší. Zároveň přiznal, že Polsko je na vytápění uhlím závislé. „České firmy musely už několik let zpátky snížit míru znečištění, což se podařilo. I české domácností postupně obnovují své kotle. A vláda chce postupně také podporovat čistější dopravu, především elektromobily. Je třeba, aby obdobné iniciativy ještě rychleji probíhaly také na polské straně,“ zdůraznil Štěch při jednáních s poslanci a senátory. Ve Varšavě se seznámil se záměrem přechodu místních autobusů hromadné dopravy na elektropohon s možnostmi dobíjení přímo ve stanicích.

Politici hovořili také o situaci na Ukrajině nebo ochodu Velké Británie z EU. Polský ministr zahraničí Witold Warszczykowski stále věří, že si Britové s ohledem na možné důsledky plánovaný odchod z Unie rozmyslí a brexit se neuskuteční. Milan Štěch se také zajímal o to, jak Polsko bojuje proti odlivu peněz do cizích zemí. Polská vláda chce odlivu kapitálu čelit převzetím některých bank nebo zavedením opatření, v jejichž důsledku by peníze zůstaly v Polsku formou reinvestic.

Mezi tématy jednání byly také chystané legislativní změny v obou zemích. Předseda Senátu je spíše skeptický k záměru vládní strany Právo a spravedlnost omezit maximální mandát starostů na 8 let. „U nás by takové opatření podle mého názoru nemělo velkou podporu politiků ani veřejnosti. Někteří starostové, a nejde pouze o výjimky, jsou úspěšně voleni i potřetí nebo počtvrté. Občané mohou volit jiné kandidáty, ale často vyhodnotí jako nejlepší právě dosavadní starosty. Navíc třeba v malých obcích, kterých je v Česku extrémně velké množství, se adepti na post starostů příliš nehrnou,“ uvedl Štěch. Ten zároveň vítá, že Polsko usiluje o zavedení volebního systému kopírujícího ČR při volbách do Senátu. V současnosti v Polsku volby do obou komor parlamentu probíhají zároveň, a proto není v plné míře zajištěna kontrolní funkce Senátu.

Tématem jednání v Senátu a Sejmu byla také podpora rodin a snaha o udržení mladých lidí ve vlasti. „Polsko si nemůže dovolit platit vzdělání tolika mladým lidem, kteří hned po ukončení školy odcházejí do zahraničí za lepšími výdělky,“ řekl maršálek Senátu Stanislaw Karczewski. Společným tématem obou zemí je také příprava na situaci, kdy budou muset přestat spoléhat na investice z Bruselu a najít vlastní zdroje financování projektů, zejména dopravní infrastruktury.  

Předsedu Senátu doprovodili při dvoudenní oficiální návštěvě Varšavy senátoři Tomáš Czernin, Lubomír Franc a Jan Veleba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…