Štefek: Buštěhradské intermezzo

15.01.2014 10:22

Tak jsem se dočetl, že Středočeský kraj prodá zámek Buštěhrad Francouzům a že z něho bude luxusní hotel. Nejsem sice zvyklý dát na každou informaci v médiích, ale když se opakovala v různých médiích, znělo to přesvědčivě....

Štefek: Buštěhradské intermezzo
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Schůzka s prezidentem francouzské společnosti Compagnie des Châteaux d´Europe Centrale Christianem Dromardem a jeho doprovodem totiž skutečně proběhla. Navazovala na první jednání, které se konalo koncem listopadu 2013 za účasti hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka.

Francouzská firma chce v České republice realizovat síť cca 8 hotelů v zámcích a kvůli tomuto záměru komunikuje s Asociací krajů i s kraji samotnými. S využitím evropských fondů chce rekonstruovat památky, zachovat jejich historickou hodnotu a oživit je i pomocí cestovního ruchu. Kvůli evropským dotacím dává přednost veřejnému vlastnictví zámků a i v následné možné spolupráci to vypadá na upřednostňování nájmu před odkupem.

Firma hledá zámky splňující mnoho kritérií, např. minimální velikost, související hospodářské stavby a venkovní plochy, umístění, atraktivita a další. Ze zámků totiž neplánují udělat jen hotely, ale chtějí je vybavit i doprovodnými aktivitami, ať již  na poli kulturním, lázeňském, sportovním či kongresovém. Objekty by měly být samozřejmě otevřené spolupráci s příslušnou obcí i veřejností. Ve vzniklých hotelech by mělo navíc najít práci 60 – 100 občanů z blízkého okolí.

Z našeho kraje moc objektů požadované parametry nesplňuje a tak byly při zmiňované druhé schůzce představeny jen některé. Nehovořilo se jen o Buštěhradu či Křinci, ale i o Zásmukách, Bečvárech, Štiříně, francouzskou stranu zaujala pak i Kutná Hora a následně i třeba Dobříš, Svatá Hora, Mnichovo Hradiště, Vlašim, Poděbrady, Březnice, Lysá nad Labem, Průhonice. Hovořilo se také o možném využití objektů, které zřejmě budou spadat pod církevní restituce.

Francouzská strana projevila zájem se na některé objekty při příští návštěvě podívat a do té doby jí kraj poskytne podrobnější informace. Zároveň proběhne další jednání s Asociací krajů a i s dalšími kraji.

Co se týče zámku Buštěhradu, lze tedy konstatovat, že k žádnému prodeji nedochází. To jsem ostatně zmínil i reportérům ČT. Marně, titulek zkrátka musí být „úderný“…

S městem probíhá jednání, zda chce zámek vrátit zpět a pokud ne, zda by nemělo nic proti případnému prodeji či pronájmu zámku třetí straně, což je jistě lepší cesta než případný spor o výklad darovací smlouvy, kde je paragraf o „vrácení objektu, pokud do něj nebude do 3 let kopnuto“. Zároveň se s městem, které vlastní jedno křídlo zámku, opravilo ho a stěhuje tam svou radnici, jedná o dalším postupu a také o rozvoji zámecké zahrady. Ta sice patří kraji, který ji zrekonstruoval za cca 40 milionů korun jako předehru k tehdy předpokládané opravě celého zámku, ale provozuje jí, po otevření v létě 2013, na základě opět řady jednání město Buštěhrad.

Ať již tedy zámek zůstane nakonec kraji či se vrátí městu, jistě bude důležité mít připravené možnosti dalšího vývoje. Jednoznačné je to, že kraj v současné době na rekonstrukci prostě vlastní peníze nemá, jistou nadějí by mohly být evropské fondy v období 2014 – 2020. Mít tedy v rukávu málo i více pravděpodobné varianty, jak zámku pomoci, hledat možné cesty či partnery, kteří pak samozřejmě budou zkontaktováni s městem bez ohledu na to, komu nakonec zámek připadne, je jistě lepší než nedělat nic a nechat zámek svému osudu…

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.