Štefek (KSČM): Budou konečně dostatečné a účelně vynaložené zdroje na obnovu památek?

10.04.2018 4:33

Tak nám vláda na svém jednání 27. března projednala zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu z kontrolní akce k čerpání státních prostředků z Programu záchrany architektonického dědictví na záchranu a obnovu kulturních památek.

Štefek (KSČM): Budou konečně dostatečné a účelně vynaložené zdroje na obnovu památek?
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

NKÚ v závěrech z listopadu 2017 konstatuje závažná fakta. Reálná doba záchrany kulturních památek nekoresponduje s cílem jejich rychlé a efektivní obnovy. Poskytnutý příspěvek „Programu“ není v současné době garantem efektivní a rychlé záchrany ohrožených kulturních památek. Aktuální nastavení parametrů a podmínek „Programu záchrany“ neumožňuje vyhodnotit společenskou efektivitu poskytnutého příspěvku. 

Obnova kulturních památek je dlouhodobě podfinancována s důsledkem provádění obnovy většiny kulturních památek po dobu několika let. Na žádanou obnovu památek chybělo jen v tomto programu dokonce 1,8 miliardy korun.

Ministerstvo kultury se ve svém prvním stanovisku bránilo, prý žádalo opakovaně o další finanční prostředky a prý interpretace kontrolních zjištění „opět“ neodpovídala realitě.

Podivné. KSČM dlouhodobě kritizuje, že rozpočet Ministerstva kultury je dlouhodobě podfinancován, že místo dostatečných prostředků na obnovu památek i na podporu živého umění jsou stále v rozpočtu v mnohamiliardových částkách podporovány církve, že i dle mnoha kontrolních šetření mají pravidla dotačních titulů a hodnocení žádostí k transparentnosti a jednoznačnosti daleko. Dosud bez známek rapidního zlepšení.

Přitom program na obnovu památek není jediné problematické téma, o kterém se v souvislosti s Ministerstvem kultury hovoří. Personálním otázkám aktuálně vévodí situace okolo ředitele Národního divadla, který neprošel standardním výběrovým řízením s představením vlastní koncepce a nyní se mu prý má mandát prodlužovat - opět bez výběrového řízení. Kritiku vyvolává také proces prohlašování kulturních památek a otazníky vnímám i třeba v oblasti vývozů či ztrát uměleckých děl.

Nyní dostal tedy ministr kultury v demisi z vlády úkol - řešit podněty NKÚ. Má provádět průběžně nápravná opatření a informovat zpětně vládu do konce roku 2018. Uvidíme, jaká bude realita. První měsíce činnosti nového ministra však nějaký zásadní obrat v kritizovaných oblastech nepřinesly.

Zdeněk Štefek stínový ministr KSČM pro oblast kultury

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…