Štefek (KSČM): K památkovému zákonu mají kraje připomínky

20.03.2015 16:28

11. a 12. března se v Liberci sešla Komise Rady Asociace krajů ČR pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Štefek (KSČM): K památkovému zákonu mají kraje připomínky
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

11. a 12. března se v Liberci sešla Komise Rady Asociace krajů ČR pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch. Místní se ve středu pochlubili Oblastní galerií a dalšími kulturními skvosty, pak již začaly schůzky pracovních skupin, kde se diskutovaly naplánované body. Druhý den pak probíhalo vlastní jednání Komise.

„Společně se zástupci Ministerstva kultury jsme opětovně rozebírali připomínky krajů k novému památkovému zákonu. Konstatovali jsme, že po příkladné spolupráci byla naprostá většina připomínek krajů postupně vypořádána a zbylé je možné uplatnit ve vnějším připomínkovém řízení,“ sdělil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který je zároveň místopředsedou Komise Rady.

Na jednání Komise byli přítomni i I. náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová, která se věnovala tématu veřejnoprávních institucí v kultuře, náměstkyně Anna Matoušková, která se svými kolegy probírala zmíněný památkový zákon a zmínila se i o připravované koncepci muzejnictví a náměstek Miroslav Rovenský, který hovořil o financování divadel, souborů a festivalů a dotkl se i přípravy Státní koncepce kultury pro roky 2015 – 2020.  Ta bude důležitá i vzhledem k výsledným možnostem financování kultury na krajské úrovni.

V bloku kultury přišlo na pořad i téma národních aktivit k výročí narození Karla IV., na kterém budou spolupracovat i kraje a jednotlivé obce, ve kterých „karlovská“ místa jsou. Ve Středočeském kraji jsme schválili podporu minulý rok, nyní půjde již realizační materiál do orgánů kraje.

Své místo měla i kritická legislativa z pohledu muzeí a galerií, která byla doporučena řešit s naším stanoviskem přes jinou komisi Asociace, a problematika úplatného či bezúplatného převodu zbytného majetku ze státních institucí na kraje a obce, pokud se jedná o veřejný zájem. Přes dotazování všech krajů má s tématem problém jen Středočeský kraj – mnohočetně…

Kulturu a cestovní ruch spojoval i bod Integrovaného regionálního operačního programu, tedy možnosti čerpání dotací z evropských fondů 2014 – 2020, o kterém informovala 1. náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Sporným bodem se stal indikativní seznam Národních kulturních památek, tedy objektů, na které bude možné čerpat dotace. Evropská komise totiž zatím stanovila platné datum seznamu 1. 1. 2014. Druhým sporem jsou kritéria pro muzea a knihovny nutná pro čerpání dotací, které s kraji zatím nikdo nekonzultoval.

Náměstkyně Dostálová informovala i o podpoře destinačních managementů v regionech a připravovaných plánech v oblasti cestovního ruchu. Pod Regionální stálou konferencí by mělo být Regionální kolegium cestovního ruchu, které by koordinovalo rozvoj cestovního ruchu na území kraje nebo oblasti. Informovala též o dotačních titulech, již letos ukončeném Národním programu podpory cestovního ruchu a připravovaném programu od roku 2016.

Do téhož bloku, který řídila místopředsedkyně Komise Hana Maierová, patřila i prezentace činnosti Czechtourismu, ve které zazněly oblasti spolupráce s kraji a turistickými regiony v roce 2015 a hlavní projekty agentury v letošním roce (včetně zafinancování jednoho press tripu na kraj), společná prezentace regionů na Expo 2015 v Miláně i informace o projektu Národního informačního portálu, který prochází auditem.

Hodně diskuse vyvolalo téma činnosti Klubu českých turistů. Představitelé Klubu rozebrali strukturu své organizace, zásady spolupráce s kraji a soustředili se zejména na příspěvky krajů na obnovu značení turistických stezek a cyklostezek, kterou KČT provádí zdarma a potřebuje tedy jen zdroje na materiál.

Závěrečný bod Různé byl nabitý stručnými informacemi, ať již o stavu projektu Mapy bez bariér, nebo o činnosti Sdružení českého skla. Doporučení podpory získal projekt kultury pro školy Aliance Artediem, který by měl zpřístupnit studentům možnosti kulturního vyžití jako součásti vyučování přes podporu ze strany státu nebo krajů.

Zelenou dostaly kraje i v podpoře charitativní činnosti N. V. Palatajkova, který pořádá pro děti z dětských domovů v Národním divadle každoročně předvánoční vystoupení. A podporu si získal i Institut pro památky a kulturu.

Zájemci pak mohli v závěru navštívit ještě libereckou IQ Landii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…