Štefek (KSČM): Na Krakovci si připomněli mistra Jana Husa

08.07.2014 10:26

S tradiční podporou Středočeského kraje se o víkendu konaly na Krakovci slavnosti mistra Jana Husa.

Štefek (KSČM): Na Krakovci si připomněli mistra Jana Husa
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Zahájení proběhlo již v pátek 4. července, kdy se po pietní vzpomínce na Jana Husa a zapálení hranice představila divadelní společnost Tyl komedií „Postel pro anděla“.

V sobotu byla akce zahájena dětským dnem s Bárou Ladrovou, turistickým pochodem z Rakovníka do Krakovce a úspěšným koncertem v „Hospodě u Hradu“ se skupinou „Lignit“. Zábava pak pokračovala v tanečním duchu se skupinou „Jan Fernet a spol.“.

Oficiální část byla odstartována až v neděli a zúčastnil se jí mimo starosty obce Krakovec Petra Jelínka, ministra školství, mládeže a tělovýchovy Marcela Chládka, který dal akci svou záštitu, i krajští radní Karel Horčička a Zdeněk Štefek.

Starosta Petr Jelínek a ministr Marcel Chládek připomněli kořeny slavností na Krakovci i úspěšné umístění sochy mistra Jana Husa s podporou kraje v roce 2011.

„Jan Hus a vůbec celé husitské období jsou významnou součástí nejen našich, ale i evropských dějin a my nesmíme připustit některé dnešní výklady, že se jednalo o období jakéhosi barbarství. Ta doba ukázala sílu i slabinu našeho národa, tehdy proti nám stála celá Evropa a neporazila nás, porazili jsme se až sami…“ uvedl radní Karel Horčička s narážkou na své původní povolání učitele dějepisu.

„Jan Hus nebyl jen historickou osobností, má nám co říci i dnes, uvedu jen tři příklady: tehdy poukazoval na rozdíl mezi myšlenkami křesťanství a chováním církve, která hromadila světské statky a moc. Žil podle toho, co kázal, přičemž i dnes jsme svědky, že mnozí káží vodu a pijí víno. A za třetí – miloval pravdu, ctil pravdu, žil pravdou a pro ni položil i oběť nejvyšší – my dnes sice máme na praporu „Pravda vítězí“, ale určitě tomu tak není vždy. Ten citát totiž není celý, zní: Pravda vítězí, ale někdy si dá na čas.“ To „na čas“ může trvat i celý lidský život. A já dodávám, že někdy i celá staletí.“ zakončil oficiální blok radní Štefek.

Pak již následovalo vystoupení Color Clubu Praha, kouzelníka Pavla Dolejška nebo tanečního orchestru Tox, dospělí účastníci mohli využít pohoštění i infostánku Středočeského kraje, dětští návštěvníci třeba i skákací hrad. Zájemci se na akci mohli dostat jako každoročně i bezplatnou autobusovou dopravou z Rakovníka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu