Štefek (KSČM): S odboráři o podmínkách pracovníků v kultuře

15.07.2015 4:33

Radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek se na počátku července sešel s představiteli Odborového svazu pracovníků kultury a ochrany přírody.

Štefek (KSČM):  S odboráři o podmínkách pracovníků v kultuře
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

Radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek se na počátku července sešel s představiteli Odborového svazu pracovníků kultury a ochrany přírody.

„Diskutovali jsme o společném úsilí, jak zlepšit podmínky pracovníků v kultuře. A to nejen v oblasti financování. Většina pracovníků se totiž přes značnou erudici, odbornost a neustálé vzdělávání neřadí k preferovaným a honorovaným celebritám a jejich mzda je místy až nedůstojná. Sice většinou dělají svou práci s nadšením i jako určité veřejné poslání, ale to jejich rodiny samozřejmě nenasytí ani nezajistí,“ podotkl radní Štefek s tím, že bychom si lidí, kteří se v dnešní bláznivé, povrchní a komercionalizované době starají o široký duševní rozkvět budoucích generací (a to nejen v oblasti kultury, ale třeba i v oblasti školství) měli vážit a alespoň důstojným způsobem je mimo společenského uznání i ohodnotit.

Možností je hledání zdrojů přímo v rozpočtech krajů

V možných návrzích na řešení bylo hledání zdrojů přímo v rozpočtech krajů, jak to při poskytnutí prostředků na navýšení mezd udělal třeba Středočeský kraj, i účelové posílení financování kultury v krajích ze státního rozpočtu. Obě strany si vyměnily názor i na připravovaný památkový zákon a aktuální stav projednávání vytvoření veřejnoprávních institucí v kultuře.

„Podnětným tématem byla také spolupráce v oblasti bezpečnosti práce, při nedostatku financí v kultuře se často setkáváme, že právě na ní se může šetřit,“ dodal radní Štefek.

Oblastem možné spolupráce se bude patrně věnovat i Komise Rady Asociace krajů pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.