Štefek (KSČM): Středočeský kraj nepodpoří malé obchůdky

30.08.2021 4:33

Tak se nám Středočeský kraj nezapojil do ministerského programu Obchůdek 21+, který měl podpořit rozvoj služeb v malých obcích.

Štefek (KSČM): Středočeský kraj nepodpoří malé obchůdky
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

Tak se nám Středočeský kraj nezapojil do ministerského programu Obchůdek 21+, který měl podpořit rozvoj služeb v malých obcích.

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí

Prý kvůli nízké alokaci, která by přinesla při 500 žadatelích jen 6000 Kč pro každý obchůdek.

Ano, dá se souhlasit, že celková alokace je nízká. Dá se souhlasit i s tím, že počítat s obcemi až do 3000 obyvatel znamená logicky vyšší počet možných žadatelů. Ale zase ne o tolik - v kraji je 1068 obcí do 3000 obyvatel a 866 obcí do 1000 obyvatel.

Podobná situace je ale v řadě fondů kraje, poptávka několikrát převyšuje schvalovanou alokaci. Kdyby navíc kraj ke každé dotaci z Ministerstva průmyslu a obchodu přidal stejnou částku, jednalo by se již při uváděném příkladu o tisícovku měsíčně. A to je částka, se kterou by se mnoha obchůdkům pomoci rozhodně dalo.

Jako komunisté máme oživování zejména malých obcí a rozvoj základní infrastruktury a služeb za prioritu. Podporujeme v nich nejen tolik potřebné služby jako je třeba obchod, pošta, škola, ordinace, knihovna, ale i třeba oblast bydlení. Máme připravený program, který zafinancuje obecní bytovou výstavbu včetně veřejně prospěšných prostor a zároveň zajistí bydlení pro potřebné profese, jako jsou zdravotní sestry, lékaři, policisté nebo učitelé.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice