Štefek (KSČM): V čem může spočívat racionalizace osvětlení expozic?

29.11.2013 7:38

Hra světel a stínů může příznačně obohacovat každé muzeum či galerii, vhodně nasvícené expozice mohou znamenat i pomyslnou ručičku na vahách mezi úspěchem a neúspěchem.

Štefek (KSČM): V čem může spočívat racionalizace osvětlení expozic?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Při několika reflektorech cena za správné osvětlení moc znatelná není, při stovkách světel však již i provoz stojí nemalá procenta rozpočtů. A to i při použití halogenových či klasických úsporných zdrojů světla. Jejich jen o trochu vyšší životnost je poznamenána vyšší cenou, stejně jako při klasických reflektorech ale jejich použití neřeší problematiku ekologické likvidace, značný vedlejší produkt v podobě tepla i negativní působení na umělecká díla v podobě škodlivých ultrafialových paprsků.

Když před několika lety začaly výrobci nabízet tzv. LED zdroje, kupovali je jen nadšenci. Jejich svítivost byla minimální, i pod svícnem byla příslovečně i skutečně tma. V mnohých případech byla i konstatovaná životnost až 50.000 hodin utopií a pořizovací cena dosahující až tisíce korun odradila i mnoho dalších případných uživatelů. Ale vývoj šel dál, objevily se nové generace LED zdrojů, kde byly odstraněny nedostatky předchozích modelů. A tyto zdroje začaly být používány i právě pro osvětlování expozic.

Ve svítivosti dosáhly skutečně ekvivalence běžným žárovkám či reflektorům. Jsou energeticky nenáročné, lze dosáhnout provozní úspory až 90 % elektrické energie. Životnost LED zdrojů se pohybuje mezi 35 – 50.000 hodin, v některých případech až 100 000 hodin. Navíc časté spínání žárovky nemá žádný vliv na její životnost. Jsou studené - LED žárovky se nahřejí na teplotu max. 40 °C a mají nízké energetické ztráty při užití a přeměně na energii tepelnou. Co je velmi důležité pro muzejnictví – nevydávají žádné ultrafialové (UV) nebo infračervené (IR) záření.

Navíc pořizovací cena vhodných druhů klesla tak, že ekonomická návratnost investice se dá počítat již v řádu šesti kalendářních měsíců.

K tomu lze přidat i další pozitivní parametry – např. odolnost vůči nárazům - LED žárovky nemají žádné vlákno a jsou vyráběny z odolných plastů. Výrobci navíc dávají na některé modely záruku až 5 let.

Že využití LED zdrojů v muzeích a galeriích není utopie, můžeme vidět na praktických ukázkách ze zahraničí. LED svítidla osvětlují postupně od roku 2011 např. pařížský Louvre, kdy nahrazují energeticky náročné xenonové výbojky. V areálu univerzity v Glasgow, v Hunterian muzeum byla při příležitosti 200. výročí založení přesvětlena výstava LED světly v teplém odstínu bílé. Přes 330 LED modulů osvětlilo i sbírky, které doposud nemohly být veřejnosti ukazovány. Systém byl doplněn i o moduly stmívání, takže ve spojení s pohybovými čidly se dá zjistit, zda je u expozice návštěvník – pokud ne, celý systém se setmí, sníží se spotřeba energie a i doba osvětlení citlivých sbírkových předmětů.

Druhým příkladem, tentokrát kombinovaným, je řízení systému světel v Muzeu Kyperského divadla, které bylo otevřeno v březnu 2012 při příležitosti Mezinárodního dne divadla. Expozice tohoto unikátního muzea představuje významné milníky historie divadelního umění na Kypru. Pro osvětlení jeviště a některých exponátů byly použity halogenové bodové reflektory, ale k posílení nasvětlení vzácných tkanin kostýmů byly přidány LED bodovky.

Obdobně funguje osvětlení expozic v plzeňském Muzeu Loutek.

Ze středočeských institucí se LED zdroje zatím používají např. v Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké. Před námi je rozhodnutí, zda se rozšíří i do dalších organizací a zda přinesou každoročně statisícové provozní úspory. Pokud splní konkrétní modely a konkrétní výrobci naše náročné požadavky na osvětlení sbírek, těžko může takovémuto racionalizačnímu kroku něco zabránit.

Ing. Zdeněk Štefek, člen Rady Středočeského kraje zodpovědný za kulturu a památkovou péči

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Blažek reálně paralyzuje soudnictví v Česku. Podporuju stávku

21:10 Šlachta (Přísaha): Blažek reálně paralyzuje soudnictví v Česku. Podporuju stávku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce zaměstnanců soudů.