Štefek (KSČM): Vysoce oceňuji aktivity v oblasti památkové péče a prezentace našeho kulturního dědictví

26.03.2018 11:17

Ve státním zámku Valtice se ve dnech 22. – 23. března konala již XXVIII. konference Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Štefek (KSČM): Vysoce oceňuji aktivity v oblasti památkové péče a prezentace našeho kulturního dědictví
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

Jejím tématem bylo „100 let - proměny měst“ jako připomínka kulatého výročí vzniku republiky. Konferenci spolupořádalo vedle Národního památkového ústavu ČR i Združenie historických miest a obcí SR a Pamiatkový úrad SR.

„Jsem rád, že zde mohu navázat na pokračující spolupráci sdružení s Asociací krajů a reprezentovat i Středočeský kraj. Vysoce oceňuji aktivity sdružení v oblasti památkové péče a prezentace našeho kulturního dědictví,“ podotkl předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek (KSČM) při předávání cen vítězům soutěže Památka roku 2017. Soutěž, na které spolupracuje sdružení právě s Asociací krajů, má své vítěze ve dvou kategoriích. V první zvítězil dřevěný most přes řeku v Bystré nad Jizerou. Stavba z počátku 20. století je unikátní svou konstrukcí, takzvaným věšadlovým systémem. Druhou oceněnou památkou je kaple Ukřižování v Jiřetíně pod Jedlovou, kde obec tamní poutní místo z 18. století obnovuje už tři desetiletí.  Obdobná spolupráce s kraji funguje i na další soutěži – Mladí fotografují památky.

V programu konference pak zazněly zajímavé příspěvky zabývající se česko-slovenskou spoluprací při obnově historických center, obnovou výjimečné takřka zaniknuté lokality na Slovensku v Čičmanech, urbanismem Bratislavy, Bardějova, Zlína v posledních 100 letech. Proměny měst v souvislostech s památkovou péči i stavebními předpisy zase ukázaly jiný úhel pohledu a poodhalily i již úspěšně použité náměty pro motivaci k bytové výstavbě. Druhý den program obohatily další referáty – o zvolenském hradu, Lučenci, Dnech evropského dědictví na Slovensku, o muzeu vodní dopravy v Bratislavě nebo přesunech kostelů z Podkarpatské Rusi a východního Slovenska do Čech, proměnách sídel v Čechách za posledních 100 let nebo historických krovech v Chebu.

Akce se zúčastnilo zhruba 200 zástupců desítek členských měst a obcí včetně těch středočeských.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…