Sternová (SZ): Jaký je stav památek na Praze 5?

16.02.2017 21:50

Odpověď do rubriky Politikum v radničním časopise PĚTKA:

Sternová (SZ): Jaký je stav památek na Praze 5?
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

V naší městské části sice nemáme tolik úchvatných paláců a kostelů jako v historickém centru, zato Praha 5 proslula památkami technického rázu – vzpomeňme např. tovární areál Waltrovky či starou Ringhofferovu Tatrovku.

Řekněme si otevřeně, že naši političtí předchůdci (zejména z řad ODS v čele snechvalným starostou Jančíkem) z nějakého důvodu nechali tyto industriální skvosty napospas developerům. Všechno se kupodivu zbořit a zpeněžit nestihlo; když se po minulých volbách Zelení stali členy koalice, záchrana památek byla jednou z našich priorit.

Za ten rok a půl jsme dosáhli zejména dvou velkých úspěchů. Podařilo se odvrátit prodej letohrádku Portheimka (kde už si jistý řetězec chystal luxusní restauraci), a tak Portheimka jako Kulturní centrum Prahy 5 ožila galerií, koncerty i kavárnou.

Druhým úspěchem je záchrana vesnické památkové rezervace Buďánka: ani po 25 letech napospas dešti a mrazu nespadly naštěstí všechny budovy, a proto místo kanceláří zve k návštěvě infocentrum či parčík.

Současná koalice má teď před sebou dva jasné úkoly – co nejrychleji vyřešit mezinárodně ostudný stav Mozartovy vily na Bertramce, a konečně pohnout se situací kolem usedlosti Cibulka. Nechejme se překvapit.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…