Straka (TOP 09): Turecké hospodářství radnice připravuje občany Brna-střed o miliony

09.10.2015 16:47

Počet neobsazených bytů ve správě radnice roste, zatímco investice do bytů katastrofálně klesají. A do toho ještě radnice co měsíc poruší nějaký zákon.

Straka (TOP 09): Turecké hospodářství radnice připravuje občany Brna-střed o miliony
Foto: TOP 09
Popisek: Bohumil Straka

"Obyvatelé Brna-střed byli před rokem ujišťováni volebními sliby vítězného hnutí, že "Hůř už to nejde", a že "Zabydlíme stovky prázdných bytů v centru". Po roce vládnutí se však ukazuje pravý opak. Zatímco liduprázdný Zelný trh je vizitkou vedení radnice, která se vidí prostým okem, prázdné obecní byty jsou výsledkem tureckého hospodaření a skrývají se v prostých číslech,‘‘ uvedl Bohumil Straka předseda kontrolního výboru ZMČ Brno-střed.

Alarmující počet neosazených bytů nedávno zaujal i datové experty Českého rozhlasu, kteří ve své studii zpracovali aktuální tabulku 556 neobsazených bytů do interaktivní mapy a vyčíslili, že Brno-střed přichází na ušlém nájemném o 2 miliony měsíčně. Dle radničních údajů bylo v lednu 2012 neobsazených 423 z 5122 obecních bytů, v září 2014 to bylo 454 neosazených bytů. Nyní je to dokonce 556 z celkových 4500 bytů. Dle radniční zprávy o hospodaření za 1. pololetí roku 2015 bylo vybráno na nájemném plánovaných 156 z 312 milionů, tedy přesně 50%. Do oprav a údržby bytových domů však radnice vrátila jen 78 milionů, tedy 28%.

Investice tak jedou doslova na půl plynu a zbytek peněz leží ladem na účtu.

"Takové plnění rozpočtu je nejen tragické a nemorální, ale spatřuji v tom porušení zákona o obcích, protože klíčovou povinností je nakládat s majetkem (včetně jeho správy) s péčí řádného hospodáře, nikoli s péčí "tureckého hospodáře". Na znepokojivý vývoj rostoucího počtu neobsazených bytů jsem upozorňoval již několikrát, a žádal jsem minulou i současnou radniční koalici o zlepšení stavu," dodal Straka.

A jaké je řešení? V prvé řadě je třeba všechny obyvatelné neobsazené byty aktivně nabízet na radniční vývěsce, není možné, aby tam viselo jen pár desítek bytů místo stovek. Řešením je i snížení nájemného u volných velkometrážních či méně kvalitních bytů. V poslední fázi je nutné zvážit možnou privatizaci za tržní cenu u dlouhodobě neobsazených a neatraktivních bytů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.