Střecha (Hnutí PRO Hodonín): Novou podobu dětského městečka odhalil návrh studie

15.06.2022 5:35

Obnova dětského městečka v Bažantnici zničeného tornádem postoupila do další fáze. Radní města se na svém červnovém jednání seznámili s návrhem architektonicko-krajinářské studie, kterou vypracoval ateliér MAAUS.

Střecha (Hnutí PRO Hodonín): Novou podobu dětského městečka odhalil návrh studie
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Současně se uskutečnila schůzka s několika organizacemi, které v areálu působily. Ty mají nyní příležitost se ke studii vyjádřit. 

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15393 lidí

Předložený návrh studie zahrnuje požadavky, které spolky vznesly již dříve.„Se spolky jednáme od samého počátku a všichni, kteří zde dříve působili, byli také přizváni ke společným schůzkám. Městečko sloužilo převážně dětem a volnočasovým aktivitám, a to je také to, na co jsme kladli největší důraz. Aby byl areál příjemným a zároveň moderním prostředím pro všechny své uživatele,“ řekl starosta Libor Střecha.

Studie představuje kompletní obnovu území tak, jak by měl areál městečka do budoucna vypadat. „Při zpracování projektu bylo důležitým aspektem obnovení původní atmosféry lokality. Hlavním konceptem areálu je soustředné uspořádání objektů kolem vnitřního kruhu, který je příznačný pro vzájemné setkávání a sdílení. V kruhové louce je symbolicky navrženo velké společné ohniště a solitérní dub, který bude v létě poskytovat stín před jižním sluncem,“ vysvětlila architektka Karolina Langnerová z architektonického a urbanistického studia MAAUS.Jak dále dodala, jednotlivé chatky jsou identické a jejich rádoby nahodilé uspořádání umožňuje různé využití. Některé chatky jsou ve skupinkách a vytvářejí malé osady s náměstíčkem, jiné jsou schované více v lese. Vše doplňuje vhodný mobiliář jako třeba dřevěné lavice, ohniště, herní prvky apod. Součástí areálu je i provozní budova, která bude nově dvoupodlažní, se širokou verandou do centra areálu. V přízemí je navržen velký společenský sál se zázemím, kde se budou konat vzdělávací akce, besedy, přednášky. Samozřejmostí bude moderní sociální zázemí včetně kuchyně.

Kromě nových budov studie zahrnuje také krajinářské úpravy a zeleň. Přestože bude trvat delší dobu, než stromy povyrostou, důležitý je pečlivý výběr jejich druhové skladby. Převažují duby, navrženy jsou však i habry, javory, jeřáby. V části areálu bude vysázen i tzv. jedlý les, což jsou původní české odrůdy ovocných stromů a keře i trvalky s jedlými plody.„Je bohužel jasné, že les nelze obnovit během příštích pěti let, doufáme ale, že do budoucna bude opět hlavní hodnotou tohoto území,“ dodává architektka Karolina Langnerová.

Navržená studie bude podkladem pro projektovou dokumentaci pro územní a stavební povolení, jejíž zhotovení bude dalším krokem pro znovuobnovení městečka. Zhotovení projektu přislíbila finančně podpořit i Nadace Via, jejíž představitelé nedávno areál městečka navštívili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…