Strunz (Svobodní): Mizerná práce zpravodajců NATO

30.08.2014 13:44

Poté, co byla na jihovýchodě Ukrajiny ve čtvrtek 28.8.2014 otevřena druhá fronta, ukrajinský prezident hovořil velmi dramaticky o ruské invazi. Poté, co mu slovo „invaze“ zřejmě neschválili v USA (prezident Obama se velmi vyhýbal jeho použití), přejmenoval situaci na "vpád ruských vojsk na Ukrajinu" a poté (cca po 6 hodinách od původního vydání) aktualizovala své články na dané téma také mnohá internetová média, včetně ČTK. Slovo „invaze“ bylo nahrazeno slovem „vpád“. Ale původní slovo „invaze“ už navždy zůstane v myslích prvotních (tedy těch nejpočetnějších) čtenářů a o to v propagandě jde především.

Strunz (Svobodní): Mizerná práce zpravodajců NATO
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

K eskalaci napětí se vyjádřilo i NATO. Jestřáb Rasmussen, končící zakrátko v úřadu generálního tajemníka NATO, se vyjádřil jako obvykle velmi ostře: "Navzdory prázdnému popírání z Moskvy je nyní jasné, že ruští vojáci a vybavení nezákonně překročili hranice na východní a jihovýchodní Ukrajinu". NATO už ve čtvrtek zveřejnilo satelitní snímky, které podle aliance přímé ruské zapojení do bojů na východě země dokládají.

Výborně. Ať již se jedná o invazi nebo o „pouhý“ vpád, měly by ho satelitní snímky NATO zcela jasně odhalit, minutu po minutě, do všech detailů. Tak se podívejte zdehle, jaké snímky nám NATO předložilo.

Překvapení na začátek: Nejsou to snímky původem ze zdrojů NATO, ale od privátní firmy Digital Globe („The source of the images is an independent firm named Digital Globe“). Nicméně NATO se dušuje , že NATO je digitálně neupravovalo („The images have not been altered or changed by NATO“). Tomu samozřejmě lze bez výhrad věřit, ale už se nic v komuniké neříká o tom, zdali je digitálně upravovala nebo neupravovala sama firma Digital Globe předtím, nežli je předala (prodala?) nejsilnější vojenské alianci světa – NATO, která asi svoje vlastní snímky nemá.

Bylo zveřejněno celkem pět snímků. Co je opět velmi překvapivé: žádný snímek není z 28.8.2014, tedy ze dne, kdy podle ukrajinského prezidenta Porošenka a NATO došlo k vpádu či k invazi.

První snímek je z 21.8.2014 a je na něm vytištěn text „Ruská samohybná děla uvnitř Ukrajiny“ a pod snímkem je anglický text, který v překladu zní „Ruské vojenské jednotky pohybující se v konvoji se samohybnými děly v oblasti Krasnodonu, Ukrajina, hluboko v teritoriu kontrolovaném Ruskými separatisty. Snímek byl pořízen 21. srpna 2014. Existuje přesvědčení, že technika je ruská, neboť Ukrajinské jednotky ještě nepronikly tak hluboko na separatisty kontrolované území.“

Druhý snímek je nejnovější, z 23.8.2014, ale přesto je to stále pět dní před inkriminovaným čtvrtkem 28.8.2014, a navíc není z oblasti údajné invaze v oblasti Novoazovsku, nýbrž (stejně jako první snímek) je z oblasti Krasnodonu, tj. asi 120 km severovýchodně od Novoazovsku. Komentář zní: „Ruské jednotky samohybných děl v palebných pozicích u Krasnodonu, Ukrajina. Jsou podpořeny logistickými vozidly, která pravděpodobně vezou dodatečnou munici a zásoby. Toto uspořádání je přesně takové, jaké by vojenští profesionálové sestavili při pozemní operaci, což ukazuje, že tito nejsou nevycvičení amatéři nýbrž ruští vojáci. Ruské dělostřelecké systémy jako tyto nedávno ostřelovaly Ukrajinské pozice okolo města Luhansk ve spojitosti se separatistickou protiofenzívou při pokusu o proražení ukrajinského obležení města.“

Třetí snímek je dvojitý. Levá část ukazuje kus ruského území 50 km (!) východně od ukrajinské hranice u Rostova na Donu dne 19.6.2014 a pravá část to samé území Ruska 20.8.2014. Ukazuje nárůst množství techniky (zřejmě vojenské, laik to ze snímku nepozná) v této konkrétní lokalitě. To je asi ten nejslabší ze slabých snímků, neboť každý stát by v případě konfliktu u sousedů blízko hranic posílil vojenskou přítomnost na své straně hranice. A navíc 50 km není tak úplně blízko hranic, je to jako z Českých Budějovic nebo z Brna na rakouské hranice. Co tímto snímkem chce NATO sdělit? Opravdu nemá lepší?

Čtvrtý a pátý snímek zabírají území u hranice Ruska a Ukrajiny. Čtvrtý snímek je výřezem z pátého. Komentář na snímku zní: „Ruská vojenská aktivita, Kuybyshevo, Rostovská oblast, Rusko. Komentář: Šest pravděpodobně 2S19 samohybných děl v pravděpodobné střelecké pozici, mířících severně směrem na Ukrajinu bylo pozorováno v době vytvoření snímku“. Technika (zřejmě vojenská) je evidentně na ruském území. A dole v rohu obou snímků je malým písmem datum: 23. červenec 2014.

Obecně musím říci, že poskytnuté snímky pro laika moc nepodpoří tvrzení předkládaná NATO - zobrazovat pro laika mohou v podstatě vozidla jakékoliv armády světa. Ale samozřejmě nejsem vojenský odborník. Ovšem množství termínů typu „pravděpodobně“ provázející snímky ukazuje na to, že ani odborníci si nejsou úlně jisti, co vlastně vidí. To NATO opravdu nemá snímky, které by se obešly bez slova "pravděpodobně"? Navíc je zarážející, že jen dva snímky z pěti ukazují údajně ruskou vojenskou techniku na ukrajinském území. Proč NATO nekoupilo těch snímků z území Ukrajiny více?

Avšak už zcela zarážející je, že neexistují snímky ruské invaze, o které hovořil ve čtvrtek prezident Porošenko. Kde jsou snímky z invaze ruských vojsk v oblasti Novoazovsku 28.8.2014? Kde jsou snímky kolon překračujících tam hranice mezi Ruskem a Ukrajinou? Pokud NATO není schopno dodat snímky „invaze“ z 28.8.2014, pak by alespoň mělo říci, proč je není schopno dodat. Byl bych zklamán, neboť bych očekával lepší zpravodajskou vybavenost NATO (někdy se hovoří o rozlišovacích schopnostech satelitů číst noviny položené na zem), ale budiž. Ale ani to se nestalo, důvody neexistence takových snímků nebyly sděleny.

To je špatná práce. Musím bohužel říci, že nejmocnější aliance světa odvedla bídnou zpravodajskou práci a to umožňuje ruskému ministrovi zahraničí Lavrovovi prohlásit zcela bezostyšně "Nepředvedli nám fakta ani ohledně 'invaze', ani v dalších věcech. Zdá se mi, že skrývání faktů je příznačný rys USA a řady evropských zemí ve vztahu vůči dění na Ukrajině" a označit satelitní snímky, které podle NATO potvrzují vpád ruských vojsk, za "počítačové hry". Když vidím tu bídu snímků z NATO (tedy přesněji snímků, které NATO získalo od privátní firmy Digital Globe), pak je mi jasné, že Lavrovovu prohlášení je těžké oponovat.

Pokud se NATO nevzpamatuje a nezačne dodávat pořádné důkazy, tak se značná část důvěry v něj rozplyne. Nebo na to zpravodajství NATO nemá? Pánové z NATO by si to měli uvědomit a příští týden na vrcholném summitu NATO by se svou důvěryhodností měli začít konečně něco dělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Svobodni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.