Sunegha (KDU-ČSL): Pirátovi jde o peníze

13.11.2020 21:09

Při aktuálně velkých politických událostech, jako je třeba deinstalace a instalace ministra zdravotnictví v České republiky, nebo volba amerického prezidenta, mnozí spoléhají na mediální překrytí svých vlastních afér. Zalezou do ulity, nereagují na podnět. Jejich aktuální političtí druzi a souputníci nic nekomentují. Lidská paměť bývá krátká. Jde sice o osvědčenou taktiku, ale ne vždy efektivní.

Sunegha (KDU-ČSL): Pirátovi jde o peníze
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Jsou věci, které trvají, jsou věci, které je vhodné připomínat stále . Jsou i záležitosti, které se připomínají sami již třeba tím, že páchnou postaru, zatuchlinou dávno známou ze špatných časů. Lidská paměť na pachy je jedna z nejhlubších. A v Praze 3 to zase pěkně smrdí. Opět u nás máme máme smradlavou ukázku, jak zde funguje politické souručenství, co všechno spluvůlí vládnoucích prochází a že od tolerance a kompromisu k ignoranci a výsměchu není v Praze daleko.

Doba je taková, že zvolen může být i ten, kdo s místem, kde je volen nemá ani osobně, ani historicky ani profesně nic společného, koho místní voliči prostě vůbec nijak před volbou poznat nemohli a kdo je zvolen jen proto, že je na příslušné kandidátní listině. Volič sice nezná, neví koho volí. Volí změnu, volí lepší časy a tu najednou, hle „nově" vyvstává to, proti čemu hlasoval…

Dokladem tvrzeného je politická kariéra pana Štěpána Štrébla, který se počátkem roku 2018 přihlásil k trvalému pobytu v Praze 3 na Žižkově a v prosinci byl již místostarostou městské části. Stalo se tak za jednoznačného přispění místní TOP 09 , STANu a Zelených, mj. stan, které ve volební kampani zdůrazňovali místní znalosti a někteří i patriotismus. Pan Štrébl se následně ujal jako místostarosta rady městské části řízení místního školství. Asi aby mu v radě MČ nebylo smutno byla hned do téže rady svolena i jeho dlouhodobá přítelkyně slečna Kratochvílová. Nejsem na školství odborníkem, ale ti, kteří v něm pracují celý život kradmo i nekradmo hovoří o následných neblahých pirátských praktikách. Neodbornost, vyhazovy, nabírání, změny, akce, chaos a tak dále. Mezitimní výsledek je takový, že pro místního člena TOP 09, a zastupitele pana Michala Vronského byla letos nově vytvořena plně placená funkce předsedy výboru pro výchovu a vzdělání. Školství Prahy 3 hnedle získalo druhou hlavu a na radnici je zaměstnán další politik. Je spravedlivé uvést, že pan Vronský na Žižkově žije dlouho a i místní politice se fakticky věnuje daleko delší dobu, než pan Štrébl.

Pro předchozí turbulentní změny, názory odborníků a koneckonců i s přihlédnutím k nejnovějšímu zavedení podvojného řízení školství Radnicí Prahy 3 , lze zřejmě konstatovat , že zdejší školy nebudou v nejlepší kondici. Asi je žádoucí, aby pan Štrébl napnul své síly, když už mu bylo pracovně uleveno, na nápravu chyb a průšvihů resortu kterého se zmocnil. Názor, že se tak nadále neděje, není vyjímečný. I proto, že část mateřské školky, která se nachází v Jeseniově ulici je uzavřená statikem kvůli havarijnímu stavu… Možná i proto, že pan Štrébl asi nemá na práci pro radnici čas. Svůj čas totiž věnuje obchodní činnosti ve společnostech ve kterých je jednatelem. Tyto společností sídlí v Karlových Varech, kde pan Štrébl možná bydlel, než se na Žižkov přihlásil. V těchto společnostech je aktivní i matka pana Štrébla a dle jeho vyjádření je vedle pana Štrébla i spolumajtelkou. Ovšem toto tvrzení pochází od pana Štrébla a není nijak veřejně ověřitelné. U transparentního Piráta jde tak o tvrzení naprosto netransparentní. Co je ověřitelné, že obchody se týkají roušek a respirátorů a to od letošního roku. V registru smluv je u společnosti, která má ve svém názvu „Strebl“ a kde působí pan Štřébl jako jednatel a kde je pravděpodobně jeho matka prokuristou, je uvedeno jakým státním a obecním institucím a za kolik bylo roušek a respirátorů dodáno. Jde o miliony korun. Dodáno bylo mj. Jihomoravskému kraji a též i Městské policii v Praze, kde je vrchním velitelem pan Hřib, z téže politické strany jako pan Štrébl. Prodané zboží zřejmě pochází z Číny, přesněji z Čínské lidové republiky, tedy Číny často označované jako „komunistická“. Není složité dovodit, že peníze českých daňových poplatníků v řádech milionů korun plynou, prostřednictvím pana Štrébla, čínským komunistům.

Obecně proti podnikání v globalizovaném světě nelze nic namítat. Naopak je chvályhodné budovat obchodní společnost, bohatnout a dávat lidem práci. Na podnikání pana Štrébla je ovšem několik skvrnek, co se slily v kaňku a již nyní je na jeho obchodní aktivitě docela nechutný flek.

Sídlo společností, pan Štrébl působí je v Karlových Varech a on je přitom vrchním Pirátem místostarostou v Praze 3, kde má zaregistrovaný trvalý pobyt. V podnikání se mu zřejmě daří. Zda se mu daří na radnici, kde se v radě městské části kromě něj stačili za dva roky vystřídat snad všichni zde zvolení Piráti, kde došlo i k exkomunikaci členky Pirátské strany (po konfliktu s panem Štréblem) a kde jím řízený resort je dle zkušenýchv oboru v neutěšeném stavu, posuzují vedle radniční opozice i jeho koaliční partneři. Jsou spokojeni, protože kdyby spokojeni nebyli budou se chovat jinak. Top09, STAN a Zelení se nevyjadřují. Jejich věc.

Odpověď na otázky třeba: Proč je sídlo společností v Karlových Varech a ne v Praze 3 nebo proč je pan Štrebl je jednatelem dvou obchodních společností s ručením omezeným a ředitelem společnosti akciové, přičemž nikde není uveden jako majitel, neboť společnosti s ručením omezeným vlastní akciová společnost bez uvedení jmen akcionářů, jsou nezodpovězeny.

Nabízí se odpověď, že to mu tak může být proto, že o dividendách rozhoduje valná hromada akcionářů, kteří se na dostaví.

Kdo ví, kdo přijde? Je tu také další otázka – k celému vedení radnice Prahy 3.

Proč Rada městské části Praha 3 v době, kdy pan Štrébl již zřejmě již vyvíjel své rouškové aktivity, veřejně usilovala o zajištění ochrany čínského disidenta Simona Chenga (údajného přítele pana Štrébla), při jeho letní návštěvě v ČR, kam měl přijet besedovat o lidských právech? Nebylo to proto, aby událost návštěvy čínského disidenta v Praze, odvedla pozornost od obchodů s čínskými komunisty?

Na posledním jednání zastupitelstva Prahy 3 , v říjnu t.r. , trefně připomněl zastupitel - čelen ODS Alexande Bellu, že kdyby se jako pan Štrébl choval on, tak by to ze strany radnice jistě nezůstalo bez povšimnutí...

V souvislosti s odchodem bývalého ministra zdravotnictví, profesora Prymuly, bylo opakovaně v médiích zmiňováno, že „devadesátky se vracejí“. Působení pana Štrébla na Radnici Prahy 3 a jeho politických partnerů zmíněnému tvrzení nasvědčuje - Kdo si to jen přijde pro dividendu?

JUDr.Tomáš Sunegha
zastupitel, člen KDU-ČSL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace