Svatá (ANO): Rovnoprávnost žen v oblasti důchodů

14.01.2016 19:34

Jak řešit ekonomickou nevýhodu žen v důchodu, které se velkou část života věnovaly nejdůležitějšímu poslání ve společnosti - plození a výchově potomků?

Svatá (ANO): Rovnoprávnost žen v oblasti důchodů
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Ve srovnání s muslimskými ženami jsme na tom nesrovnatelně lépe. Ale dokud budou rodit děti ženy a následně plnit nejdůležitější funkci společnosti - starat se o rodinu, budou ekonomicky v nevýhodě. Manželství by mělo být jako firma, kde jsou dva majitelé s rovným 50 % podílem a také i rovným ziskem.

Ve většině manželství dochází po jejím založení  k rozšíření rodiny a rozdělení kompetencí. Muž  zajišťuje ekonomicky chod rodiny, zvyšuje si svou kvalifikaci a kariérně i platově roste. Žena zastává společensky tu nejdůležitější funkci - výchovu potomků. Mezitím zvládá další profese: je učitelkou, zdravotní sestrou, uklizečkou, nákupčí, kuchařkou, taxikářkou a manažersky řídí celý chod rodiny.

Po určité době dochází  k rozpadu min. 50% rodin. Po dobu, kdy žena zastávala funkci ženy v domácnosti, za ní nebylo placeno sociální pojištění a může dojít k tomu, že nebude mít ani právo na důchod. Či zastávala s ohledem na rodinu práci, která se finančně nevyrovná ohodnocení manžela. Platby za sociální pojištění jsou tím pádem nižší a takovému platu bude odpovídat i nižší důchod.

Východiskem by mělo být to, aby platby za sociální pojištění za období manželství byly sečteny a rozděleny rovnoměrně mezi manžely. V dnešní době, kdy hledáme řešení, jak podpořit porodnost, je toto dalším plusovým bodem, aniž bychom finančně zatížili státní rozpočet.

Jana Svatá

  • ANO 2011
  • zastupitelka Praha 4
  • zastupitelka měst. části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…