Svoboda (KDU-ČSL): EU směřuje ke zrušení střídání času v roce 2021

06.03.2019 8:39

Výbor Evropského parlamentu pro dopravu dnes schválil návrh směrnice, podle které by v Evropské unii skončila praxe střídání času a to již od roku 2021.

Svoboda (KDU-ČSL): EU směřuje ke zrušení střídání času v roce 2021
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Svoboda

Členské státy by pak měly rozhodnout, zda se přikloní k zimnímu nebo letnímu času. Snaha skončit se střídáním času je iniciativou skupiny 70 europoslanců, v jejímž čele stojí od samého počátku Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který předsedá právnímu výboru EP.

“Jde o vyvrcholení dlouhodobé snahy zrušit praxi střídání času. To nejenže nevedlo k potřebnýmfinančním úsporám, ale přivodilo i další problémy - od vážných zdravotních důsledků na část populace, až po dopady na dopravu, zemědělství a oběh na vnitřním trhu. Občané dali jasně najevo, že si střídání času nepřejí,” říká Pavel Svoboda, který působí ve výboru pro dopravu.

Změna střídání času je téma, které v celé Evropě vzbuzuje velký ohlas. V online dotazníku Evropské komise hlasovalo více než 4,6 Evropanů a z nich se více než 80% vyjádřilo ve prospěch zrušení střídání času. Veřejná konzultace přitom trvala pouhých 8 týdnů, místo obvyklých dvanácti. Množství lidí, kteří se veřejné konzultace zúčastnili, nemá obdoby.

Podle europoslanců mají členské státy do dubna 2020 informovat Evropskou komisi, v jakém časovém pásmu si přejí zůstat. „Je důležité, aby toto rozhodnutí bylo na členských státech, v souladu s principem subsidiarity. Nicméně, aby se zamezilo nekontrolovanému chaosu, navrhujeme zavedení koordinačního mechanismu, podle kterého státy musí nalézt co nejlepší řešení pro všechny. Každá země spolu s Evropskou komisí jmenuje svého zástupce a všichni společně budou hledat řešení, které bude nejlepší jak pro občany, tak i pro fungování vnitřního trhu,“ doplňuje Pavel Svoboda.

„Diskuse o tom, který stát se bude chtít přiklonit k jakému času, budeme důsledně monitorovat. Evropská komise bude mít navíc pojistku v podobě možnosti odložit konečné rozhodnutí o dvanáct měsíců, a to v případech, kdy by postup členských států měl narušit fungování vnitřního trhu. Jde o strukturovanou dohodu o tom, že se dohodneme, neboť vůli občanů ze všech států Evropy nelze ignorovat“ dodává Pavel Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…