Svoboda (KDU-ČSL): Lustrační zákon není obsoletní

28.11.2013 21:42

Uzpůsobovat zákonodárství kvůli aktuálním osobním potřebám jednotlivců, to je signál o rozvalu právního státu u nás. U aktuální snahy zrušit lustrační zákon je ale třeba odmítnout hlavní argument: vyčpělost zákona.

Svoboda (KDU-ČSL): Lustrační zákon není obsoletní
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Pavel Svoboda

Izolovaný pohled na lustrační zákon, viděný výsledkem voleb, by mohl k úvaze o obsoletnosti lustračního zákona svádět. Dvacet pět let je jedna celá generace a volby ukázaly, že velké části společnosti nevadí nejen individuální selhání, ale ani celá komunistická strana, za jejíhož působení byly volby pouhou fraškou. Mnohý řekne: nechceme už tu temnou minulost za sebou.

Jenže ta temná minulost je stále součástí naší přítomnosti: dosud nejsou vypořádány ani majetkové důsledky komunistické éry. Nejde jen o navracení majetku ukradeného církvím, jde i o mnoho zemědělských restitucí, které se jaksi „nedaří“ uskutečnit. Na alespoň symbolické potrestání hlavních protagonistů komunistického zlořádu jsme už rezignovali asi dávno. Dokud jsme nedokázali napravit alespoň to, co se z komunistické éry napravit dá, je komunismus stále mezi námi a nepustit osoby odpovědné za tento zlořád do nejvyšších státních funkcí je jen minimum, které lze požadovat. Lustrační zákon tedy není obsoletní ani 25 let po listopadu 89.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Svoboda

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…