Svoboda (KDU-ČSL): Volby na prodej

08.09.2013 9:06

Lídry, média, předvolební preference i fanoušky na facebooku - vše lze nakoupit. Data, která se tváří objektivně, nám prostě lžou. Co s tím?

Svoboda (KDU-ČSL): Volby na prodej
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Pavel Svoboda

Nejde o to, za kolik lze polepit republiku billboardy. Jde o to, že na rozdíl od předvolebních prohlášení politiků na billboardech, jimž průměrný volič stejně nevěří, se nelze spolehnout ani na "tvrdá" data, která by měla být objektivní.

Názor voliče především ovlivňuje politik přes média, která ovládá. Nedávná koupě skupiny Mafra (Mladá fronta, Lidové noviny, idnes...) Andrejem Babišem je toho klasickým příkladem. Obsah těchto médií začal ovlivňovat krátce po uzavření obchodu.

Když už je řeč o Babišovi, jak jinak si vysvětlit příklon osobností typu bývalého komentátora Mladé fronty Martina Komárka či Martina Stropnického ke hnutí ANO než pohnutkami ekonomickými? Programově zde není nic objevného.

V současnosti můžeme pozorovat tak závratně rozdílné předvolební průzkumy, např. jeden si Andrej Babiš objednal a jakousi náhodou tento průzkum vyšel pro něj velmi příznivě, na rozdíl od ostatních průzkumů.

U řady politických stran je totálně fiktivní i počet fanoušků na Facebooku, které nakupují fanoušky v rozvojových zemích. Pokud tento podvod neděláte, média vám to dokonce vytknou, aniž si všimnou skutečných vítězů internetové politiky podle vědeckých výzkumů.

Svět chce být klamán, říká klasické rčení. Platí to i o voličovi? Pokud ano, staví svojí volbu na lži a lež patří do kategorie zla, nikoliv dobra. Volíme-li (možná nevědomě) zlo, pak tomu odpovídá i dnešní stav společnosti. Alespoň toto je - bohužel smutná - jistota a pravda.

Co s tím? Přemýšlet a ověřovat si informace - Google pomůže. Bohužel, jak obecně známo, přemýšlení bolí. Jinak nám nezbývá, než strpět, že prolhat se dnes můžete až k nejvyšší ústavní funkci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…