Svoboda (KDU-ČSL): Znění směrnice o copyrightu se nám podařilo upravit

28.02.2019 20:21

Komentář na facebookovém profilu k prospěšnosti směrnice EU o copyrightu

Svoboda (KDU-ČSL): Znění směrnice o copyrightu se nám podařilo upravit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Svoboda

Díky vám všem se nám podařilo upravit znění nové směrnice o copyrightu, která vzbudila velké emoce mezi uživateli internetu! Ve článcích 11 a 13 došlo k výrazným změnám, které umožní ochránit malé tvůrce i před velkými produkčními společnostmi. Děkuji všem, kteří se mnou o tomto tématu hovořili a díky nimž jsem dnes mohl při hlasování na výboru pro právní záležitosti takto upravenou směrnici podpořit.

Níže najdete všechny důvody, pro které považuji tuto podobu směrnice za prospěšnou:

  • návrh směrnice obsahuje významná zlepšení oproti původnímu postoji EP, proti jehož verzi čl. 11 a 13 jsem původně hlasoval
  • návrh směrnice není ani zdaleka jen o čl. 13, ale obsahuje mnoho užitečných zlepšení pro dosažení nové rovnováhy mezi tvůrci, zprostředkovateli a koncovými uživateli: obsahuje výjimky z autorskoprávní ochrany pro:
    - vytěžování textů a dat pro vědecké účely, což budou moci využít výzkumné organizace, univerzity a další uživatelé; urychlí se tím rovněž rozvoj datové analytiky a umělé inteligence v Evropě
    - pro vyučování: využití materiálů chráněné autorským právem pro ilustrační účely při výuce v rámci online kurzů, a to i v zahraničí
    - pro zachování kulturního dědictví (kopie děl ve sbírkách evropských muzeí, archivů a dalších podobných institucí) apod.
    - přístup k dílům, filmům či hudebním nahrávkám, jež nejsou v současnosti v Evropě již komerčně k dispozici, a také k širší nabídce evropských audiovizuálních děl na platformách videí na vyžádání (VoD)
    - sdílení kopií maleb, soch a dalších uměleckých děl ve veřejném prostoru
  • návrh směrnice má oficiální podporu České republiky i Evropské lidové strany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích