Svoboda (ODS): Konflikt zájmů Andreje Babiše je nutné omezit

28.06.2014 15:25

Andrej Babiš svou reakcí na můj návrh novely o zadávání veřejných zakázek dostál přísloví "potrefená husa se vždy ozve" (Pozdní probuzení pokrytecké ODS).

Svoboda (ODS): Konflikt zájmů Andreje Babiše je nutné omezit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

Už při svém působení na pražském magistrátu jsme se s kolegy snažili zavádět co možná nejvíc transparentních opatření, která by omezovala možnost korupce. Proto se teď snažím alespoň částečně omezit konflikt zájmů u Andreje Babiše, který je ovšem v zásadě neodstranitelný. Výkon jeho státní funkce zásadně ovlivňuje podmínky pro podnikání a ziskovost jím vlastněných obchodních korporací, případně těch, které vlastní zprostředkovaně přes jiné obchodní společnosti. Ze své pozice Andrej Babiš ovlivňuje jak legislativu, tak výkon kontroly a má možnosti sledovat aktivity konkurence prostřednictvím Finančního analytického útvaru. Tato situace je nejen absolutně unikátní v celé Evropě, ale zároveň negativně ovlivňuje pověst Česka v zahraničí.

Účast firem Andreje Babiše ve veřejných zakázkách není omezena ani speciálně kontrolována v organizačních složkách státu, které jsou ministru financí přímo podřízeny. Příkladem je Státní správa hmotných rezerv, pro kterou podniky skupiny Agrofert poskytují skladovací služby. Podobné situace mohou nastat i v nákupu potravin pro armádu, vězeňskou službu, složky ministerstva vnitra atd. Jen namátkou – společnosti Uniles a Wotan Forest prodávají stromky státním Lesům ČR, pardubická chemička Synthesia dodává suroviny Explosii, kde je stoprocentním vlastníkem právě ministerstvo financí. Babiš rozhoduje o předsedovi Správy státních hmotných rezerv, s níž obchoduje hned několik firem z impéria Agrofert. Jeho firma si při sklizni řepkových lánů nejprve vyžádá vratku na naftu a z plodin pak vyrobí dotovanou bionaftu. Vyšší podíl bionafty v palivu si současný ministr v roce 2010 prolobboval přes mimořádné zasedání sněmovny.

V malém českém rybníčku dokázal Andrej Babiš vždy plavat jako ryba ve vodě a s osobami, které nyní označuje za největší korupčníky, čile komunikoval. Rád se označuje za bojovníka proti zločinnému "matrixu", paradoxem ale je, že pan Babiš byl dlouholetým spolutvůrcem tohoto systému. Například o jeho napojení na vládu Stanislava Grosse si štěbetají i vrabci na střeše. Stejně tak si štěbetají o aktivitách předsedy poslaneckého klubu ANO Faltýnka, který je střídavě poslancem a střídavě lobbistou, který se snaží ve sněmovně protlačit zákon na podporu výstavby bioplynových stanic. Hádejte, kdo v této zemi staví bioplynové stanice? Asi nikoho nepřekvapí, že je to jedna z firem skupiny Agrofert.

Vážený pane Babiši, když neustále tvrdíte, že Agrofert není závislý na státu, neuplatňujte tedy státní podporu a zveřejněte porovnání svých hospodářských výsledků s celkovým příjmem státních dotací. Pak umlčíte všechny své kritiky.

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.
poslanec
kandidáta na primátora Prahy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…