Svobodní: Zrušíme 26 úřadů

21.09.2013 19:46

Svobodní navrhují konkrétní kroky k zeštíhlení přebujelé státní správy a jejich úřadů.

Svobodní: Zrušíme 26 úřadů
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Ústav pro hospodářskou úpravu lesů

Status: Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem (ÚHÚL) je organizační složkou státu zřízenou Ministerstvem zemědělství České republiky (zřizovací listina č. j. 27819/2001-3030).
Provozní dotace: 190 mil. Kč
Mzdové prostředky: 94 mil. Kč
Počet zaměstnanců: 411

Hospodaření: Ústav pro hospodářskou úpravu lesů je financován ze státního rozpočtu, z fondů EU a cca 5 mil. korun ročně si vydělá vlastní činností.

Činnost: Provádí národní inventarizaci lesů v České republice – šetření o skutečném stavu a vývoji lesů. Vyhotovuje a spravuje data oblastních plánů rozvoje lesů včetně zajišťování jednotného typologického systému lesů v České republice.
Slouží jako zdroj informací pro vypracování lesních hospodářských plánů, lesních hospodářských osnov a jako podpora pro rozhodování orgánů státní správy.
Zajišťuje vedení centrální databáze a archívu o lesích a myslivosti v České republice, včetně dat monitoringu a dalších navazujících informací.
Zabezpečuje poradenství a služby při provádění certifikace lesů České republiky.

Hodnocení: O skladbě lesa ví nejlépe jeho majitel a neexistuje racionální důvod, proč by měl jeho činnost šetřit či inventarizovat stát. K čemu státu je znalost přesného počtu borovic či smrků v zemi? (Ostatně by se slušelo, aby i lesy vlastněné státem byly privatizovány.) Pokud majitel lesa bude mít zájem o inventarizaci či poradenství, není důvod, aby se neobrátil na soukromé firmy, které jistě vzniknou, bude-li o jejich služby zájem. Jednotné databáze může pro majitele lesů spravovat klidně jimi placená a státem nedotovaná oborová organizace. Výzkumem či osvětovou činností v tomto oboru se navíc zaobírají i další státní instituce.

Verdikt: Ústav pro hospodářskou úpravu lesů by měl být co nejdříve zrušen. Vykonává nejen duplicitní, ale i zbytečnou činnost, kterou v případě tržní poptávky mohou vykonávat soukromé organizace nebo organizace placené majiteli lesů. Daňový poplatník ušetří ročně bezmála 200 miliónů Kč a nemalé finanční prostředky se dají získat i z prodeje jeho majetku, který má hodnotu cca 400 miliónů korun.

----------------------------------------

Institut umění-divadelní ústav

Status: Divadelní ústav byl zřízen v roce 1959 a je příspěvkovou organizací Ministerstva kultury. Od roku 2010 je výzkumnou organizací.
Rozpočet: 46 000 000
Z toho na platy: 18 000 000
Počet zaměstnanců: 55
Ředitelka: Pavla Petrová

Hospodaření
Úřad hospodaří se státními a evropskými dotacemi. Malé částky také získává prodejem svých publikací.
 
Činnost
Úřad zaměstnává 55 úředníků a teatrologů. Ústav prezentuje české umění v zahraničí, ale i u nás, vydává publikace, spolupracuje s divadly, v rámci programu Culture také poskytuje poradenství k žádostem o dotace z fondů EU. Hlavním nákladem úřadu kromě platů jsou výlohy na zahraniční cesty. Každoročně jsou podniknuty desítky velmi nákladných zahraničních cest, které rozhodně nutné nejsou. Úřad též vydává čtvrtletník, či spíše občasník, Divadelní revue a další publikace a provozuje knihovnu divadelní literatury a internetovou stránku divadlo.cz.

Hodnocení
Divadla nepotřebují ke své činnosti divadelní ústav a nepotřebují jej ani daňoví poplatníci. Publikace o divadle může vydávat jakýkoliv vydavatel, pokud je o takové publikace zájem. Internetový program divadel může provozovat komerční subjekt nebo jej mohou společně provozovat divadla nekomerčně.

Verdikt
Úřad by měl být zrušen bez náhrady a barokní Manhartský palác v Celetné ulici, kde úřad sídlí, by měl být prodán. Daňoví poplatníci by ušetřili 46 miliónů ročně a další nejméně desítky miliónů by vynesl prodej paláce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…