Svobodní budou kontrolovat sčítání hlasů pomocí vlastního programu

21.05.2014 8:21

Svobodní požádali Ministerstvo vnitra – Státní volební komisi dne 13. května o vyjádření k tomu, že členové volebních komisí nesmějí sdělovat výsledky voleb do Evropského parlamentu až do neděle 25. 5. 14 22:00 hod., přestože se v ČR volební místnosti uzavřou už v sobotu 24. 5. ve 14:00 hod. (při volbách do Poslanecké sněmovny je mohou sdělovat ihned po uzavření volebních místností).

Svobodní budou kontrolovat sčítání hlasů pomocí vlastního programu
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Do dnešního dne Svobodní neobdrželi žádnou odpověď z MV ČR – předpokládali, že ji vzhledem k závažnosti tématu obdrží co nejdříve.

Podezření na podivné machinace s hlasy

Už po loňských volbách do Poslanecké sněmovny panovaly pochybnosti o regulérnosti sčítání hlasů, a to u více volebních okrsků. „Manipulace s hlasy byla natolik zřejmá, že dokonce i členové okrskových komisí delegovaní za jiné politické strany cítili morální povinnost informovat nás o tom. Neměli jsme ale dostatečné podklady pro podání volební stížnosti. Kontrola okrskových komisí není dostatečná, podle našich informací není ani namátkově prováděno přepočítání hlasů vyšší volební komisí,“ vysvětluje místopředseda Svobodných Jiří Payne.

Speciální software

Proto Svobodní vyvinuli speciální software, který umožní tuto nezávislou kontrolu – všichni členové volebních komisí zastupující Stranu svobodných občanů do něj po uzavření volebních místností vloží příslušná data.

Tyto výsledky strana nebude zveřejňovat před oficiálním zveřejněním volebních výsledků – budou sloužit pouze pro naši kontrolu sčítání hlasů v jednotlivých komisích. Dle názoru Svobodných toto žádný platný český zákon nezakazuje. „Navíc po skončení hlasování, tj. po uzavření volebních místností, by ani zveřejnění už stejně nemohlo nic ovlivnit,“ zdůrazňuje Jiří Payne.

Svobodní jsou jedinou stranou v ČR, která bude takto pomocí speciálního programu kontrolovat sčítání hlasů.

Metoda hromádek po 10 lístkách

Zejména se zdá, že při loňských volbách do sněmovny byla uplatňována metoda vytváření hromádek po deseti hlasovacích lístcích. Při vytváření hromádek potom je pro privilegovanou stranu dáváno na údajně desítkovou hromádku jen devět lístků, zatímco pro poškozenou stranu jedenáct. Kontrolní součet hlasů potom vychází správně, ale součet pro jednu stranu je o deset procent nadhodnocen, a pro jinou naopak o stejný počet hlasů podhodnocen. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…