Svobodní podpořili iniciativu, která usiluje o žalobu kvůli nespravedlivým dotacím

23.05.2018 18:12

Svobodní podporují otevřený dopis a iniciativu Libertariánského institutu, který upozorňuje na škodlivý vliv dotací v podnikatelském sektoru.

Svobodní podpořili iniciativu, která usiluje o žalobu kvůli nespravedlivým dotacím
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Tyto dotace výrazně narušují konkurenční prostředí a vedou až ke krachům firem, které dotace nedostanou, a k posílení jejich konkurence, která dotace získá.

Souhlasíme s tím, aby Parlament ČR pověřil vládu podáním žaloby na Evropskou komisi. Ačkoli jsme ohledně možné žaloby skeptičtí, věříme, že upozorňování na zneužívání a škodlivost dotací v podnikání alespoň otevře diskuzi na toto závažné téma.

Republikové předsednictvo Strany svobodných občanů

Dopis poslancům a senátorům

Vážené poslankyně a senátorky, vážení poslanci a senátoři,

možná jste zaznamenali, že dotace ovlivňují náš život čím dál víc. Každý den je v České republice rozděleno zhruba tisíc dotací, desítky tisíc lidí pracujících pro stát, v komunální či v soukromé sféře se zabývají tím, že se snaží z veřejných rozpočtů vyprosit část z peněz, které stát vezme aktivním lidem. Stát, jehož pravidla fungování určujete vy.

Nechceme vás zatěžovat dalšími podrobnostmi o nesmyslném utrácení dotačních peněz na rozhledny v údolích, akvaparcích v místech bez vody či cyklostezkách vedoucích odnikud nikam. Nechci vás dokonce zatěžovat ani popisováním podvodů, které s sebou logicky přináší hospodaření s penězi všech. O těchto věcech sice informují čas od času média, nicméně vytváří to dojem, že jde o jednotlivá selhání v jinak dobře fungujícím systému. Není to tak, jde o systémovou chybu.

Náš Libertariánský institut zpracoval dosud nejkomplexnější analýzu systémových pochybení, kterých se ČR dopustila v případě uplatnění jednoho z druhů dotací, a to dotací uskutečňování na základě tzv. blokových výjimek, konkrétně v realizaci Operačního programu Podnikání a inovace. O těchto pochybeních jsme informovali Evropskou komisi, kterou jsme vyzvali, aby zahájila s ČR řízení o vrácení protiprávní podpory ve výši cca 3 mld. eur. Kopii této stížnosti jste dostali i vy spolu s výzvou (ZDE), abyste podpořili žalobu k Soudnímu dvoru EU na Evropskou komisi na náhradu škody v případě, že toto řízení Komise nezahájí, resp. abyste se zasadili o to, aby ČR zažalovala Evropskou komisi o neplatnost aktuálního nařízení o tzv. blokových výjimkách. Vaše reakce průběžně evidujeme - viz ZDE.

Jistě tušíte, že dotace mají velký potenciál ovlivnit hospodářskou soutěž, nicméně dovolte mi připomenout pár faktů. Dotace jednotlivým soutěžitelům jsou sice principiálně zakázány Smlouvou o fungování EU, nicméně je z nich řada výjimek, z nichž nemalý díl tvoří ony tzv. blokové výjimky (Nařízení EK 651/2014 – stručné shrnutí viz ZDE). Tyto blokové výjimky jsou v rozporu s ústavní zásadou nezasahování do hospodářské soutěže formulovány tak, že je na základě nich možné dotovat prakticky všechny subjekty účastnící se hospodářské soutěže. Dle uvážení jednotlivých členských států. Bez zohlednění relevantního dopadu na jednotný trh. Selektivně. Často na úkor jednotlivých soutěžitelů. Pokud budete mít zájem, jsme ochotni poskytnout vám podklady toto osvědčující.

Vyzýváme vás proto, abyste inicioval/a a podpořil/a usnesení Poslanecké sněmovny/Senátu vyzývající vládu, aby prostřednictvím Vládního zmocněnce pro zastupování ČR před SDEU podala žalobu na Evropskou komisi na zrušení Nařízení Komise (EU) č. 651/2014 pro rozpor se Smlouvou o fungování EU. Jsme připraveni s takovýmto usnesením pomoci, případně k němu dodat potřebné podklady a odůvodnění, jejichž rozsah je nad možnosti tohoto otevřeného dopisu.

Problematika dotací se dotýká velkého množství lidí a firem a že dotace ovlivňující hospodářskou soutěž jsou podle našeho názoru velmi negativně vnímány většinou vašich voličů. I proto věříme, že naší výzvě budete věnovat patřičnou pozornost.

Roman Kříž

O iniciativě více zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …