Svobodní vyzývají vládu, aby splatila dluh Aloisi Rašínovi

16.02.2018 7:38

Vzpomínkové shromáždění k 95. výročí smrti ekonoma, politika a zakladatele samostatného Československa Aloise Rašína se uskuteční18. 2. 2018 v 15:30 - 16:30, v pražské Žitné ulici č. 10.

Svobodní vyzývají vládu, aby splatila dluh Aloisi Rašínovi
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

U domu, kde byl Alois Rašín v roce 1923 postřelen, by měli promluvit europoslanec za Svobodné Jiří Payne, ekonom a zakladatel Svobodných Petr Mach a předseda Svobodných Tomáš Pajonk. Účast přislíbil i zástupce městské části Praha 2.

Při této příležitosti europoslanec a místopředseda Svobodných Jiří Payne poslal ministru kultury dopis, ve kterém vyzývá k naplnění litery zákona.

Svobodní vyzývají vládu České republiky, aby naplnila stále platný zákon 35/1933 Sb., o zřízení pomníků Dr. Aloisu Rašínovi a Dr. Milánu Rostislavu Štefánikovi.

Tento zákon přijalo Národní shromáždění před 85 lety a žádná vláda, ačkoli jí to zákon ukládá, se o pomník Aloisi Rašínovi nezasadila a socha významného politika, ekonoma a zakladatele Československa dosud nestojí. Pomník Štefánikovi už v Praze stojí před petřínskou astronomickou observatoří, tedy v tomto bodě byl zákon naplněn.

Svobodní jsou přesvědčeni, že:

  • přijatý zákon je třeba bezezbytku naplnit,
  • nejvhodnější dobou k zahájení výstavby pomníku je rok 100. výročí vzniku samostatného Československa,
  • že vláda premiéra, který ostatní vyzývá k dodržování zákonů a sám o sobě tvrdí, že žádný zákon nikdy neporušil, by si měla vzít za své i zákon, který čeká na naplnění takřka století.

Alois Rašín si podle Svobodných zaslouží stálou připomínku, která je ostatně daná zákonem. Málokdo se zasloužil o samostatnost Československa více než on. Alois Rašín je také autorem vůbec prvního zákona 1. republiky, a především je otcem samostatné národní měny.

Svobodní tedy požadují po vládě, aby ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy neprodleně zahájila přípravy výstavby pomníku Aloisi Rašínovi.

Dopis ministru kultury

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: TOP 09. Smutný obrázek současné doby

9:15 Senátor Hilšer: TOP 09. Smutný obrázek současné doby

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rošádě na ministerském postu TOP 09.