Svobodová (OMMO): K blížící se prezidentské volbě a případné podpoře některého z kandidátů

09.01.2018 5:35

Jako občané jsme již byli informováni o tom, že 12. a 13. ledna proběhne druhá přímá volba prezidenta ČR.

Svobodová (OMMO): K blížící se prezidentské volbě a případné podpoře některého z kandidátů
Foto: hnutiommo.cz
Popisek: Hnutí OMMO - logo

Výkonný výbor politického hnutí OMMO považuje za vhodné vyjádřit se k této volbě, a příp. podpoře některého z kandidátů, kterých je celkem 9. Zároveň tím reagujeme na některé podněty od občanů, které nám přišly prostřednictvím e-mailu.

Ti, kteří sledují naše komentáře k politickému dění u nás i v zahraničí, vědí, že jsme velmi kritičtí k současné hlavě státu prezidentu M. Zemanovi. Důvodů je celá řada. Za všechny uveďme následující příklady, jež se týkají jeho slibů či prohlášení před zvolením v r. 2013, které lze z hlediska plnění (neplnění) považovat za sporné až závažné:

  • v případě udělování milostí, které prezident slíbil neudělovat, jen s výjimkou umírání či smrtelné nemoci, postupoval prezident zcela jinak. A navíc je tu velmi sporné omilostnění J. Kajínka;
  • prezident podpořil, ač tvrdil opak, deficitní státní rozpočty, které s převahou umožnily další razantní spotřebu, nikoliv investice, kterými se prezident zaštiťoval;
  • tvrdil také, že nebude mít na Hradě jiné poradce, kterými by měli být především ministři resortů, přesto se jeho hradní tým výrazně rozrostl, včetně blíže nespecifikované role čínského poradce Ye Jianminga, předsedy představenstva čínské investiční společnosti CEFC. O tom, jakou „poradní“, ba dokonce „kancléřskou“ roli hraje dosud stále bez bezpečnostní prověrky působící V. Mynář nebo neméně sporná osoba M. Nejedlého se netřeba více rozepisovat;
  • a mohli bychom pokračovat.

Prezident v žádném případě nesjednocoval českou společnost. Naopak. V řadě případů se snažil i s pomocí svého nejbližšího okolí společnost dále rozdělovat. Zda tak činil záměrně či z neznalosti, lze sotva v případě takto vysoce postaveného činitele pardonovat, vymlouvat se na zdraví nebo právě na „špatné“ poradce.

Za problematické je možné spatřovat jeho postoje směrem k dění v zahraničí, které v mnoha ohledech byly v rozporu s vládou, která určuje zahraniční politiku, nikoliv prezident.

Za problematický lze považovat také zdravotní stav prezidenta Zemana, který nedává záruky a perspektivu dobrého zdraví nutného pro výkon funkce prezidenta v případě opětovného zvolení.

Výkonný výbor OMMO vzhledem k uvedeným skutečnostem nevyjádří podporu M. Zemanovi pro volbu 12. a 13. ledna 2018. Nezavazuje však ani členy či sympatizanty podporou některého z kandidátů.

Věříme, že přímá volba prezidenta má své opodstatnění, je totiž také zkouškou naší mentální, politické a kulturní vyspělosti. Samozřejmě se všemi riziky z toho plynoucími.

Považujeme však za vhodné doporučit, aby každý z občanů voličů velmi dobře zvážil svou volbu, co od ní očekává, a dostatečně reflektoval stávající vývoj nejen o volbě prezidenta, ale v souvislostech a dopadech této volby na společnost i každého z nás.

(převzato z Profilu)

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.