Syková (PRO zdraví a sport): I já jsem měla čest s praktikami ČT a pořadem Reportéři ČT. A výsledek?

29.04.2019 17:31

Komentář na facebookovém profilu k televiznímu pořadu Reportéři ČT

Syková (PRO zdraví a sport): I já jsem měla čest s praktikami ČT a pořadem Reportéři ČT. A výsledek?
Foto: Archiv ES
Popisek: Profesorka Eva Syková

Bývalá redaktorka ČT Alex Mynářová popsala na svém facebookovém profilu praktiky ČT. Aneb jak se tvoří reportáže pořadu Reportéři ČT, který vede Marek Wollner: „Když jsem pracovala v ČT, vždycky jsem si myslela, že práce investigativních reportérů je velmi náročná a nebezpečná. Když jsem to zažila na vlastní kůži z druhé strany, změnila jsem názor. Takový investigativní reportér to má náramně jednoduché. Dostane od někoho - třeba neziskové organizace - spis, který má svou reportáží zdramatizovat. Reportér to udělá, okoření nestydatou drzostí, ta nezisková organizace podá trestní oznámení (na toho, kdo měl být cíleně reportáží poškozen) a všichni jsou slavní. To, že v reportáži nesedí skoro nic, vyšetřování pak nic neprokáže a celé to vlastně má sloužit úplně jinému účelu, než je pravda a veřejná služba, je už všem úplně jedno."

Ano, i já jsem měla čest s praktikami ČT a pořadem Reportéři ČT. Pamatuji si, jak mě redaktorka naháněla několik dní, snažila se získat senzaci, a když se nic nezjistilo, podali na mě trestní oznámení, zveřejnili reportáž, která naprosto neodpovídala skutečnostem. Policie nic nezjistila, trestní stíhání se nekonalo, nikdo neměl ani potřebu věci uvést na pravou míru, t.j. že pokud došlo k formálnímu pochybení nikdo se nikdy na úkor pacientů neobohatil, ba naopak byli jsme nezištně motivováni jim pomoci a také pomohli, výsledky jsou publikovány v odborném tisku. Když jsem si stěžovala řediteli ČT, řekl mi “ Reportéři ČT to je Taliban”. Pacienti se na mne stále obracejí a úpěnlivě žádají o léčbu, jejíž výzkum byl zmařen. V konečném důsledku celá překroucená reportáž naprosto dehonestovala mě a mojí vědeckou práci, kterou dělám 50 let. Takové praktiky nepatří do slušné společnosti, a už vůbec nepatří do veřejnoprávní televize, která by měla být objektivní, ale to není. Televize ČT si vybírá pouze určité skupiny, ty které preferuje - poslušné a hájící její zájmy.

Děkuji všem za podporu
Eva Syková


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …