TOP 09: ČSSD zbytečně hazarduje s teplárnou

24.01.2016 6:31

Vybrat z Plzeňské teplárenské a.s. letos 130 miliónovou dividendu je ekonomický nesmysl, kritizují snahu vedení radnice opoziční zastupitelé z TOP 09.

TOP 09: ČSSD zbytečně hazarduje s teplárnou
Foto: top 09
Popisek: Logo TOP 09

Podle nich by měly peníze zůstat v Plzeňské teplárenské a.s. a vytvořit rezervu na nutné investice a řešení případných problémů, kterých je nyní kolem podniku požehnaně.

"Ať už jde o záležitosti se spalovnou, zastavenou podporou obnovitelných zdrojů nebo krátkou topnou sezónou, radnice by neměla z teplárny vytáhnout peníze, ale jako řádný hospodář vytvořit rezervy,” říká náš zastupitel Ondřej Ženíšek, který je členem dozorčí rady Plzeňské teplárenské a.s.

Ekonomický náměstek primátora za ČSSD však na tom stále trvá. Argumentuje tím, že v loňském roce nepociťovala Plzeňská teplárenská ty problémy, které ji čekají letos. To je ale naprostá ekonomická bláhovost. Vedení města tak riskuje, že v případě sebemenších otřesů na již tak oslabeném energetickém trhu bude muset sáhnout do kapes 40 tisíc plzeňských domácností tím, že zdraží teplo, nebo bude muset prodat celý podnik či jeho část. Již vloni na podzim primátor Plzně avizoval, že se v budoucnosti nejspíš bude muset uvažovat o prodeji této firmy.

Společnost Plzeňská teplárenská a.s. hospodařila v roce 2015 s odhadovaným ziskem kolem 260 mil. korun před zdaněním. Tento výsledek je ale dlouhodobě nejslabší, což však koresponduje se situací v energetickém sektoru.

“Dividenda se v městském rozpočtu rozplyne jako "sůl na chodníku", pomůže jen na chvilku, ale teplárna se pak může ocitnout po krk v břečce,” uzavírá Michal Vozobule, předseda klubu zastupitelů TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.