TOP 09: Česká republika má vládu systémové korupce

05.03.2016 12:51

Páteční hlasování Poslanecké sněmovny o změnách v zákoně o veřejných zakázkách potvrdilo, že Česko má dnes vládu systémové korupce. Poslanci zákon o veřejných zakázkách přetvořili v normu, která přímo podporuje korupci.

TOP 09: Česká republika má vládu systémové korupce
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

„Martin Plíšek dnes položil poslancům jednoduchou otázku, zda považují za správné, aby ten, kdo spravuje veřejné rozpočty, si do nich mohl také sáhnout pro svůj soukromý zájem a zisk. Zástupci ČSSD i hnutí ANO 2011 hlasováním řekli: Ano, je to správné,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalouseka dodal: „My jsme to vždy považovali za zcela nepředstavitelné, ale dnešek potvrdil, že časy se mění.“

Návrh Martina Plíška měl zajistit, aby se firmy s nejméně desetiprocentním podílem člena vlády nemohly účastnit veřejných soutěží. Slibu, že tuto změnu podpoří, poslanci ČSSD, ale i mnozí členové opozičních stran, nakonec nedostáli. „Andrej Babiš má ve Sněmovně více spojenců, než se původně zdálo. Kdyby totiž poslanci hlasovali podle dřívějších vyjádření, návrh mohl projít,“ komentoval nedodržení dřívějších dohod Martin Plíšek (TOP 09). Jeho návrh neprošel o pouhých 5 hlasů.

„Co se dnes stalo, není bohužel náhoda. Zákon o veřejných zakázkách byl v tomto volebním období už jednou zasažen. V porovnání s rokem 2014 vzrostl počet veřejných zakázek, ve kterých je pouze jeden zájemce, který ji také vyhraje, o 82 procent. Během jednoho roku jsme se v transparentnosti veřejných zakázek dostali na páté nejhorší místo v Evropské unii,“ uvedl poslanec Jan Farský (TOP 09 a Starostové).

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zdůraznil, že odmítnutí pozměňovacího návrhu poslance Martina Plíška není ani zdaleka jediným důvodem, proč TOP 09 návrh zákona v závěrečném hlasování nepodpoří. „Dnešním chováním vláda dosáhla vrcholu svého nemravného chování a stala se vládou systémové korupce,“ dodal Miroslav Kalousek.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…