TOP 09: Jedna vyhláška hazard nevymýtí, pouze ho přesune do šedé zóny

16.05.2015 22:18

Vyjádření k problematice hazardu v Jablonci nad Nisou

TOP 09: Jedna vyhláška hazard nevymýtí, pouze ho přesune do šedé zóny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Považujeme sanaci chybějících finančních prostředků na spolkovou činnost výnosy z hazardu za zcela neodpovídající vyspělé kulturní civilizaci 21. století. Nicméně, kde vzít chybějící prostředky na podporu spolkové činnosti? Musíme si uvědomit, že jedna vyhláška hazard nevymýtí, pouze ho přesune do šedé zóny s důsledkem, že bude bez možné kontroly a bez finančního efektu pro obecní kasu. Např. v sousedním AnoZměnařském Liberci si herny a kasina poměrně hýčkají a ty jim plní kasu 70 mil. Kč ročně.

V minulých dnech rozčeřil „poklidné vody Jablonecké politické scény“ spor o regulaci hazardu na území města. V posledních třech letech (i díky změně loterijního zákona prosazeného bývalým ministrem financí M. Kalouskem) byla podpora spolkové činnosti financována převážně z výnosů hazardu (cca 6 mil. Kč ročně), který jsme však, ke všeobecné spokojenosti v roce 2011 s účinností od 1. 1. 2015 úspěšně „zařízly“. Městská kasa je tudíž od počátku roku o finance z hazardu chudší, na což někteří ze zastupitelů předem na jednání finančního výboru a zastupitelstva upozorňovali.

Bohužel se nenaplnila zbožná přání ministra financí a „prostě“ výběr daní vykazuje výrazný pokles. Kulturní a sportovní spolky a kluby si proto již nyní uvědomují citelně menší finanční podporu ze strany státu rozdělovanou prostřednictvím rozpočtu města, což může ve svých důsledcích být pro řadu z nich až likvidační.

Jaké má město možnosti nahradit onen výpadek 25 mil. Kč, kterého se letos díky platné vyhlášce městu nedostává?

Na příjmové stránce rozpočtu např.:

  • Zvýšit daň z nemovitosti
  • Zvýšit poplatky za svoz odpadu
  • Zvýšit poplatky za psy

a zároveň na straně výdajů rozpočtu např.:

  • Snížit výdaje na chod magistrátu, to znamená mj. snížit mzdy či počty úředníků
  • Snížit výdaje na opravy a údržbu komunikací
  • Snížit dotace do organizací města

Ještě lze tento výpadek přenést na spolky a rodiče budou za volnočasové aktivity svých dětí platit víc (což je limitováno úrovní příjmů v Jablonci) anebo činnost spolků bude omezena či dokonce zrušena.

Při této situaci považujeme sanaci části chybějících finančních prostředků nejen na spolkovou činnost výnosy z regulovaného hazardu za nutný krok.

Nebylo by lepší povolit na území města hazard v regulované podobě 1-2 kasin, která podléhají přísné kontrole a registraci a se kterými nebyl za jejich dosavadního působení žádný výrazný problém, jak to navrhoval materiál, který se bohužel nedostal k projednání na řádném dubnovém zasedání zastupitelstva?

Napište nám spoluobčané, co si o tom myslíte……

Petr Pošmourný – předseda KV TOP 09 Libereckého kraje
Ing. Petr Roubíček – předseda MO TOP 09 Jablonec nad Nisou
Ing. Radovan Ježek – člen výboru MO TOP 09 Jablonec nad Nisou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…