TOP 09: Vláda podpořila mezinárodní terorismus a porušila platný zákon

12.02.2016 18:31

Prohlášení TOP 09 k dnešní mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny k úniku informací.

TOP 09: Vláda podpořila mezinárodní terorismus a porušila platný zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP O9 Miroslav Kalousek

Vládní koalice souhlasila s utajením dnešní mimořádné schůze, kterou TOP 09 prosadila, ale je zřejmé, že neodsouhlasí její program, a znemožní tak příslušné usnesení Poslanecké sněmovny.

Důvod, proč tak činí, je prostý. Vláda se snaží všemožně utajit a zamlžit skutečnost, že ohrozila bezpečnost občanů České republiky a porušila vlastní zákon, konkrétně trestní zákon.

V něm je totiž stanoveno, že pokud Česká republika odmítne vydat cizího státního příslušníka, je povinna věc předložit svým orgánům činným v trestním řízení a postupovat tak, jako by daný trestný čin byl spáchán v naší jurisdikci.

Alí Fajád byl obžalován z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, z pokusu použít protiletadlovou střelu a z pokusu poskytnout podporu teroristické organizaci. Tyto skutky jsou trestné i u nás, a proto měl ministr spravedlnosti pouze dvě legální možnosti – Alího Fajáda buď vydat naším spojencům, anebo zajistit jeho stíhání na území ČR.

Propuštění Alího Fajáda bylo nejenom nezákonné, ale ve svém důsledku ohrozilo i bezpečnost všech občanů České republiky a vyvolalo oprávněné pochybnosti u našich spojenců, zda jsme právním státem. Současná „štvanice“ na ministra Stropnického není z našeho pohledu ničím jiným, než odváděním pozornosti. Tím, kdo ohrozil bezpečnost a důvěru CR, nebyl ministr Stropnický, ale ministr Pelikán. Politickou odpovědnost pak nese vládní koalice jako celek.

TOP 09 tuto tiskovou zprávu zasílá i k rukám příslušného státního zástupce, aby zvážil, zda nedošlo ke spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, popřípadě jiných trestných činů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL