TOP 09: Výzva vládním stranám - Odložte zmatky a nerovné podmínky

22.09.2016 17:00

Elektronická evidence tržeb nepřinese do státního rozpočtu ani korunu navíc. Nadto hrozí, že pouhých 70 dní před jejím spuštěním tisíce živnostníků pozastaví svou činnost kvůli stálým zmatkům ministerstva financí. Za této situace TOP 09 předkládá návrh zákona, který oddaluje účinnost EET o 2 roky.

TOP 09: Výzva vládním stranám - Odložte zmatky a nerovné podmínky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Elektronická evidence tržeb nepřinese do státního rozpočtu ani korunu navíc. Nadto hrozí, že pouhých 70 dní před jejím spuštěním tisíce živnostníků pozastaví svou činnost kvůli stálým zmatkům ministerstva financí. Státní rozpočet tak přijde o další peníze, které by jinak podnikatelé odvedli na daních. TOP 09 proto přichází s návrhem zákona na odložení účinnosti elektronické evidence tržeb a nabízí vládním stranám férové řešení.

V politickém zápase o elektronickou evidenci tržeb jsme byli v Poslanecké sněmovně poraženi. Výsledek hlasování respektujeme. Děsí nás však, že od okamžiku, kdy zákon začal platit, je každým dnem zřejmé, že sám jeho předkladatel v něm stále nemá jasno. Neustále mění výklad i podmínky (spropitné, stánky s občerstvením, jídla přes ulici atd.), čímž vytváří mimořádnou právní nejistotu. To vše pouhých 70 dní před účinností tohoto zákona.

Jsme přesvědčeni, že EET nepřinese státnímu rozpočtu nic. Jediný argument, který stál za diskusi, byl argument narovnání podnikatelského prostředí. Z něj se ale dnes stala karikatura. Množstvím výjimek a nerovností před zákonem se podnikatelské prostředí nenarovná, ale ještě víc pokřiví. Dnes navíc hrozí, že tisíce podnikatelů v nejistém prostředí pozastaví živnost, aby se vyhnuli vysokým nákladům a sankcím. Tratit na tom budeme všichni, protože se omezí nabídka drobných služeb a do státního rozpočtu se vybere méně peněz.

Za této situace TOP 09 předkládá návrh zákona, který oddaluje účinnost EET o 2 roky.

Pokládáme to za férové a konstruktivní řešení. Zvítězí-li v parlamentních volbách síly, které EET prosazují, zákon nabyde účinnosti a bude platit pro všechny stejně. Pokud zvítězíme my, zákon zrušíme a podmínky budou také pro všechny stejné. Ani v jednom případě se nestane, že represivní nástroj na někoho uvalen bude a na někoho ne.

Česká republika se nesmí stát vývojovou laboratoří nepřipraveného systému a čeští podnikatelé si nezaslouží být pokusnými králíky tohoto experimentu. Pevně věříme, že náš návrh Poslanecká sněmovna na své nejbližší schůzi přijme. Obracíme se na obě vládní demokratické strany – ČSSD a KDU - ČSL, aby zvážily míru své odpovědnosti, která je stejná jako v případě hnutí ANO.

Novela zákona:

  • Ruší se neodůvodněné zařazení tržeb z jednotlivých služeb do skupin, které podle zákona o evidenci tržeb dočasně nejsou evidovanými tržbami.
  • Navrhuje se odložit účinnost zákona o evidenci tržeb na 1. 1. 2019, kdy by se měl spustit plošně pro všechny tržby a bez výjimek.

Miroslav Kalousek a Martin Plíšek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…