TOP 09 jde do Senátu

15.10.2016 21:48

Tomáš Czernin i Jiří Růžička uspěli v boji o senátorské křeslo. Místostarosta obce Dymokury Tomáš Czernin vyhrál v obvodu 37 Jičín, kde získal 59,1 procenta hlasů, ředitel gymnázia Jiří Růžička bude v senátu zastupovat Prahu 6, kde ho podpořilo 72,06 procenta voličů.

TOP 09 jde do Senátu
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

„Chci poděkovat našim voličům, kteří věděli, že ve druhém kole se začíná od nuly, že přišli a dali hlasy našim kandidátům nebo kandidátům, které jsme podporovali,“ řekl po sečtení většiny voličských hlasů předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Po druhém kole letošních senátních voleb je jasné, že za TOP 09 v Senátu usedne Tomáš Czernin a Jiří Růžička, a ty doplní ještě další noví senátoři, kteří kandidovali na základě smlouvy TOP 09 s hnutím Starostové a nezávislí. Jako je Jan Horník (obvod č. 1 Karlovy Vary) a Jiří Holeček (obvod č. 28 Mělník), nebo nezávislý senátor Zdeněk Nytra (obvod č. 70 Ostrava – město), který kandidoval s finanční a politickou podporou TOP 09.

„Děkuji všem, kteří mi pomáhali, a děkuji také voličům jiných stran, kteří původně nezamýšleli, že mě podpoří. Všem voličům z mého obvodu také slibuji, že budu jejich senátorem, i když mě třeba nevolili,“ řekl nový senátor Tomáš Czernin.

V horní komoře zasedne také ředitel gymnázia Jana Keplera v Praze 6 Jiří Růžička. „Děkuji všem, že přišli a děkuji, že mi dali dost hlasů, abych se mohl stát senátorem. Další díky patří také všem kandidátům v mém obvodě. Ten byl sice složitý, ale kampaň se vedla nad očekávání slušně. Děkuji protikandidátům za korektní vedení souboje,“ řekl krátce po svém zvolení Jiří Růžička.

Ve druhém kole senátních voleb volilo jen něco málo přes 15 procent lidí. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek proto zdůraznil, že zvýšení volební účasti by mělo být úkolem pro všechny politiky.

„Malý zájem občanů o politiku a veřejné dění zvyšuje riziko, že bude veřejnost snáze manipulovatelná mediálními kampaněmi. Domnívám se, že není jen úkolem politiků, ale také úkolem intelektuálních elit, zvýšit ve veřejnosti zájem o politiku a její skutečný obsah, nikoli jen o její formu,“ říká Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…