TOP 09 vyzývá vládu: Podpořte přírodu místo jezů na Labi

18.04.2016 10:12

TOP 09 vyzývá Vládu České republiky, aby dnes schválila ochranu cenných přírodních lokalit kolem řeky Labe, k níž se zavázala Evropské unii. Stát může tímto hazardováním přijít o desítky miliard korun z operačních programů Doprava a životní prostředí. Je to nezodpovědné a v důsledku amatérské jednání, říká expert TOP 09 na životní prostředí poslanec Michal Kučera.

TOP 09 vyzývá vládu: Podpořte přírodu místo jezů na Labi
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Česká republika nemá jinou možnost, než dodržet to, k čemu se zavázala. Po obrovském problému s posudky EIA, který zastavil dopravní stavby za více než 100 miliard korun, hrozí, že se kvůli nezařazení oblastí Porta Bohemica a Slavíkovy ostrovy na seznam evropsky významných lokalit, zastaví také přísun evropských peněz do operačních programů.

„Ministři Brabec s Ťokem pokračují ve svém destruktivním tažení, při kterém Českou republiku systematicky odstřihávají od evropských peněz a projektů. Pokud ministři mluví o pozastavení 7 miliard korun, pak je to nejoptimističtější možná varianta. Ve skutečnosti by se ale jednalo o desítky miliard,“ uvedl poslanec Michal Kučera, člen Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny.

Podle Michala Kučery stát ani přes megalomanské plány prezidenta Zemana a čínských investorů nemůže dávat přednost stavbě jezů na Labi před ochranou životního prostředí i před závazky, které máme vůči Evropské unii. „Pokud by Česko skutečně přišlo o peníze z obou operačních programů, ohrozilo by to mnoho projektů na ochranu přírody i na zlepšení kvality života obyvatel. Do těchto operačních programů spadají dokonce i projekty, které má vedení ministerstva v oblibě, a to jsou kotlíkové dotace,“ upozorňuje Kučera.

Oblasti, které má Česko zařadit na seznam evropsky významných lokalit, jsou mimořádně cenné. „A to i v rámci evropské přírody, což je tím důvodem, proč spadají do evropské soustavy Natura 2000. Ať už si o tom ministr životního prostředí myslí cokoliv,“ dodal poslanec Michal Kučera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice