Talíř (KDU-ČSL): Česko se vrací ke svým základům. Jihočeský kraj se připojuje k putování za kořeny

24.11.2022 14:32

Zástupci spolku Svatá Ludmila a Jihočeského kraje podepsali společné memorandum.

Talíř (KDU-ČSL): Česko se vrací ke svým základům. Jihočeský kraj se připojuje k putování za kořeny
Foto: kdu.cz
Popisek: František Talíř

Počet poutníků na českých cestách roste. Potvrdil to i loňský zájem o oslavy 1100. výročí smrti sv. Ludmily, kterých se účastnily tisíce lidí. Spolek SVATÁ LUDMILA proto navazuje na svou loňskou práci a spouští projekt s názvem Putování za kořeny, který lidem v 21. století nabídne zpomalení ve zrychlené době i cestu ke své identitě. Projekt pokračuje v Jihočeském kraji, kde spolu dnes podepsali zástupci spolku a představitelé kraje memorandum o spolupráci v rámci rozvoje poutního turismu. V Jihočeském kraji se nachází desítky poutních míst, což je jedno z nejvyšších čísel v rámci Česka. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Silný ženský příběh na počátku českých dějin odstartoval zájem o českou historii. Projekt Putování za kořeny na něj navazuje a nabízí možnost i Jihočechům přibrzdit v rychlém světě, kdy lidé hledají cestu ke své identitě. „Připomenutím osobnosti Ludmily na úsvitu našich dějin se nám snad povedlo probudit zájem o naši historii a křesťanské kořeny naší identity a kultury, a proto chceme na původní projekt navázat právě poutní turistikou a seznamovat veřejnost s památnými místy, spojenými i s českými světci, přibližovat jejich život a pořádat různé mezigenerační akce. To vše ve spojení s přírodou a putováním, kde se mohou zapojit celé rodiny,“ říká Martin Hrdlička, předseda spolku SVATÁ LUDMILA, z. s. Mezi nejzajímavější poutní místa v Jihočeském kraji patří například farnost Klokoty, poutní kostel Panny Marie v Lomci, nebo poutní kostel Panny Marie Bolestné v Dobré Vodě.

Memorandum propojuje spolek i kraj, aby společně pracovaly na vytváření projektů pro popularizaci poutnictví a hledaly možnosti, jak například opravit některé historické památky s poutnictvím spojené. „Každý poutník je pro náš kraj požehnáním. A to nejen ve smyslu ekonomickém, ale především coby člověk, který v jižních Čechách zanechá svoji stopu. Doslova. Každý, kdo přijde putovat nádhernou jihočeskou krajinou, hledat odpovědi na své otázky a modlit se za sebe i své blízké, je u nás srdečně vítán. Jak říkali naši předkové: ´Host do domu, Bůh do domu´. I já sám každoročně putuji po Svatojakubské cestě, a tak vím, že setkání poutníků s místními jsou chvílemi, na které člověk nezapomene.Jsem rád, že kolegové v Zastupitelstvu Jihočeského kraje podpořili můj návrh na uzavření memoranda o spolupráci se spolkem Svatá Ludmila. Naším společným úkolem je nyní vytvářet vhodné podmínky pro poutníky z České republiky i ze zahraničí a pomáhat jim zde objevovat nádherná jihočeská poutní místa, protože některá z nich byla v průběhu pohnutého 20. století pozapomenuta,“ říká František Talíř, 1. náměstek hejtmana Jihočeského kraje.

Ve středu 23. listopadu se koná od 13 hodin v Dominikánském klášteře v Českých Budějovicích konference, která ukáže na zajímavé projekty a místa v Jihočeském kraji. Na místě se setkají zástupci
různých spolků, turistických uskupení i odborníci na značení tras s představiteli obcí, aby společně diskutovali o spolupráci a rozvoji poutního turismu právě ve Jihočeském kraji. Konferenci pořádá spolek SVATÁ LUDMILA, z. s. za podpory Jihočeského kraje.

Fenomén poutnictví

21. století a události posledních let ukazují, že nikdy nebylo poutnictví aktuálnější. Historie poutních míst ve světě sahá až do doby antické, kdy se věřící odebírali do posvátných chrámů zasvěcených bohům s cílem vyžádat si jejich pozornost či přímluvu. U nás poutní tradice zapustila své kořeny ve středověku. V České republice je fenomén poutnictví spojený s postavami českých světců, objevuje se proto už v 10. století. Zpočátku se poutě omezovaly jen na osobu panovníka a jeho družiny, případně na církevní hodnostáře a vyšší šlechtu. Již tou dobou byly významnými poutními místy středočeský Levý Hradec, Stará Boleslav anebo Tetín, místa spojená s prvními českými světci – svatou Ludmilou a svatým Václavem. Vrcholné období gotiky (14. století) je spojeno s rozmachem mariánské úcty a s ním souvisejícím vznikem celé řady lokálních poutních míst.

Konference Putování za kořeny – podrobný program
(v případě zájmu o účast se, prosím, obraťte na níže uvedený kontakt)

13.00 – 13.20 Úvodní slova
František Talíř
1. náměstek hejtmana Jihočeského kraje

Martin Hrdlička
předseda Svatá Ludmila, z.s.

David Henzl
generální vikář českobudějovické diecéze

13.20 – 15.30 Prezentace

Svatojakubské cesty a rozvoj poutnictví v Česku
Petr Hirsch, místopředseda spolku Ultreia

Možnost využití potenciálu poutního turismu
Tereza Procházková, Jihočeská centrála cestovního ruchu, p. o.

Cestujte pěšky jako kdysi naši předkové – best case of studies implementování tématu poutního turismu v STK
Mezidestinační produkt cestovního ruchu DMO Berounsko a DMO Brdy a Podbrdsko

Poutní stezky Toulavy – produkt poutní turistiky v praxi
Jan Sochor, produktový manažer, TO TOULAVA

CISTERSCAPES – cisterciácké krajiny spojující Evropu
Marta Krejčíčková, projektová manažerka, MAS Rozkvět z. s.

Rozvoj a podpora pěší turistiky v ČR
Antonín Novák, Key Account Manager, CzechTourism

15.30 – 16.00
Putování za kořeny, Svatá Ludmila, z.s.
Strategie a marketing
Rostislav Křivohlávek, projektový poradce

Aplikační podpora projektu
Miroslava Janičatová, výkonná ředitelka
Pavel Žemlík, manažer kartografické redakce, Seznam.cz

16.00 – 16.30
Řízená diskuse a vyhodnocení možností spolupráce

16.30 – 17.00
Konec programu, volná diskuse

17.00 – 18.00
Komentovaná prohlídka areálu Dominikánského kláštera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce